Jean-Baptiste uit Hulste stelt oefenboek samen over phishing

foto LOO © LUDO;-OSTIJN
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De pas afgestuurde Jean-Baptiste Platteau maakte het boek ‘Veilig op het internet: phishing’, een oefenboek om phishingaanvallen te herkennen. Het boekje wordt uitgebracht door BEEGO.

Hulstenaar Jean-Baptiste Platteau (23) genoot een opleiding bachelor idee en innovatie management aan de Erasmusschool in Brussel. Hij studeerde eind juni af. De studies gaan vooral over tools om te vernieuwen, te ondernemen, te creëren en te communiceren.

Creditcardgegevens

“Ik heb altijd willen ondernemen en iets creëren. Ik ben in mijn vrije tijd ook altijd op zoek naar oplossingen voor problemen”, duidt Jean-Baptiste. Een van die problemen die hij opmerkte is phishing: online oplichting door cybercriminelen via valse websites, e-mails, berichten en meer.

“Op die manier willen ze je nietsvermoedend laten inloggen met je loginnaam en wachtwoord om te proberen creditcardgegevens te achterhalen”, vertelt Jean-Baptiste, die het niet meer kon aanzien dat vaak oudere mensen daar het slachtoffer van zijn. “Zij trappen achteloos in de val.” Daarom nam hij het initiatief om een boek/handleiding te maken in de grote vakantie vorig jaar.

“Ik ging op onderzoek uit en verdiepte me in phishing en bestaande oplossingen.”

Jean-Baptiste startte met een prototype. “Een soort handboek waarin ik vertel wat phishing is, hoe je het kan herkennen, welke oplossingen er zijn en hoe je daarmee te werk gaat. Alles overzichtelijk en laagdrempelig en verstaanbaar. Ik zette er ook de negen bestaande basisregels bij, tal van voorbeelden, 35 oefeningen en ook extra tips”, aldus Jean-Baptiste.

Eigen huisstijl

Nadat hij het boek had geschreven, ging hij op zoek naar een partner om het te kunnen uitbrengen. Hij kwam bij BEEGO terecht, een start-up die IT-hulp aanbiedt via informaticastudenten. “Zij gingen onmiddellijk mee in mijn verhaal maar wensten mijn prototype uit te brengen in hun eigen huisstijl.”

Het boekje omvat 95 bladzijden en is online te koop bij BEEGO voor 12,90 euro, verzending inbegrepen. “Het is zeker niet de bedoeling om winst te maken maar echt om de strijd aan te gaan tegen phishing-aanvallen en vooral mensen te helpen”, besluit Jean-Baptiste.

(PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.