Jan Dewilde stelt tentoon in Heuvellandse bibliotheek: “Recyclagemateriaal is voor mij van goudwaarde”

Jan Dewilde bij enkele van zijn kunstwerken. (foto EF) © Eric Flamand
Redactie KW

Nog tot eind dit kalenderjaar loopt in de bibliotheek van Heuvelland de tentoonstelling ‘Onvoltooid verleden tijd’ met werken van Jan Dewilde (66). De Kuurnenaar leerde Wijtschate kennen dankzij zijn partner Annemie Ponseele. “Het is elke keer weer een verademing om hier te vertoeven. Dit is voor mij het Toscane van West-Vlaanderen.”

Jan, tot aan zijn pensioen leraar plastische opvoeding in het buitengewoon secundair onderwijs, maakt kunstwerken uit oude materialen. “Een aardappelmesje wordt zo na wat bewerking een bekje van een vogel waarvan de romp dan weer bestaat uit een muziekinstrument met als afwerking twee pijpen voor de ogen”, vertelt Jan Dewilde. Picasso is dan ook het grote voorbeeld voor de Kuurnse kunstenaar. “Iedereen kent toch het fietsstuur dat gemonteerd werd op een zadel om zo een stierenkop te bekomen?”

Om alle recyclagemateriaal te bekomen, is Jan zo goed als wekelijks ergens op een rommelmarkt te vinden. “Wat voor de anderen dringend weg moet, is voor mij van goudwaarde en een bron van inspiratie voor een nieuw werk.”

De tentoonstelling loopt nu al een paar weken en de reacties zijn uitermate positief.

Dubbele insteek

“Ook kinderen vinden de werkjes leuk. En vooral het verhaal achter de vele voorwerpen die gebruikt worden om tot een nieuw geheel te komen. Kinderen hebben niet altijd weet wat bijvoorbeeld een schraper is en wanneer dat geduid wordt door een begeleidende volwassene heeft deze tentoonstelling voor hen een dubbele insteek”, aldus nog Jan, die bij elk kunswerk een korte beschrijving plaats. Hij doet dat op een schooletiket met blauwe randjes. “Dit roept bij de bezoekers heel veel nostalgie op.” Op de etiketten schrijft de kunstenaar naast de naam van het werk ook de gebruikte materialen.

Blikvanger is alvast het werk met de titel ‘Napoleon bespiegelend’. Het werk bestaat uit een spiegel, een collectebus en schoenmallen en doet de bezoeker meteen denken aan de Franse keizer. Ook de koord doet tot de verbeelding spreken. “Ik speel ook graag met woorden en gaf dit kunstwerk de titel mee van ‘de man die knopen doorhakt’. Een doordenkertje”, reageert Jan met een knipoog.

De opbrengst van de verkochte werken gaat volledig naar een project in Ghana, waarbij een medisch labo wordt ingericht. (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier