Illustrator Nick Vermeersch heeft verrassende opvolger voor ‘Hond Guido’: “Een boek vol nutteloze reistips”

Nick Vermeersch met zijn trouwe viervoeter Guido. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Op donderdag 17 november wordt in kunsthuis Manna het tweede boek van de Brugse illustrator Nick Vermeersch voorgesteld. Ook in ‘De grote reis’ staat de vriendschap met zijn trouwe viervoeter Guido weer centraal. Een verzonnen trip brengt het duo op de meest tot de verbeelding sprekende plekken ter wereld.

Je herinnert je vast nog wel de avonturen van Hond Guido, de sympathieke Münsterlander die tijdens de coronaperiode een glimlach op menig gezicht toverde. Een klein jaar na zijn laatste cartoon heeft illustrator Nick Vermeersch nu een opvolger klaar: De grote reis is een geïllustreerd verslag van het fictieve avontuur dat de auteur beleefde van achter zijn veilige tekentafel.

“Mijn nieuwe boek staat vol verzonnen reisanekdotes en – compleet nutteloze – toeristische tips. Het zijn bedenkingen over onze onweerstaanbare drang om te reizen, over de ultieme selfie op een unieke plek. Want we kennen ze allemaal wel van op de sociale media: de vakantiekiekjes die moeten aantonen hoe geweldig die reis en hoe enthousiast het gezelschap wel niet was”, aldus Nick. Op zijn verzonnen reis komt hij zelf voor heel wat ongemakken te staan. “Maar aangezien ik al deze toeristische ellende niet in het echt moest meemaken, kon ik best wel wat verdragen”, klinkt het.

Aandachtige blik

Nicks dagdromen over exotische bestemmingen resulteerden in anekdotische verhalen over een hoogst onhandige toerist en… één kritische hond.

De grote reis werd een verhaal over een reiziger die met aandachtige blik en de nodige dosis humor het fenomeen massatoerisme onder de loep neemt. De tekeningen blijven een hoofdrol opeisen, maar ik wou ditmaal ook mijn gedachten erbij neerschrijven. Dat bleek mij echter een stuk moeilijker af te gaan, proza is nu eenmaal kwetsbaarder dan een illustratie. Een tekening vind je mooi of lelijk, raakt je of niet. Een tekst daarentegen, kan je ontroerend, scherp of in het ergste geval aanstellerige onzin vinden. Dus heb ik hele avonden gezocht naar de juiste woorden. De kracht van het verhaal zit uiteindelijk in de combinatie van tekst en beeld. “Zo wordt iedere tekening een verzonnen bewijs van mijn reisnotities”, aldus Nick.

De grote reis is de opvolger van Hond Guido, Nicks relaas van de aparte vriendschap met zijn viervoeter. “Dat boek heeft mij zelf ook enorm veel voldoening geschonken. Het was een bijzonder fijn gevoel om te weten dat het in heel wat boekenrekken een plekje vond. Dus begon het al snel te kriebelen om een opvolger te maken, en na het succes van mijn vorige boek kon ik Guido onmogelijk thuislaten”, glimlacht Nick.

‘De grote reis’ wordt op donderdag 17 november om 19.30 uur voorgesteld in kunsthuis Manna, Heilige-Geeststraat 3, 8000 Brugge. Het boek telt 160 pagina’s en is geïllustreerd met 73 tekeningen. Vanaf 17 november is het te koop in de Brugse boekhandels, of via de uitgeverij: www.muurkranten. be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier