Ieperling schrijft het ABC van de oldtimers

© (Foto EF)
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

Wie het fonkelnieuwe boek ‘Passion for cars – The unique collection of Thierry Dehaeck’ in handen krijgt, wordt meteen meegesleurd naar het oldtimerparadijs. Net een jaar geleden hadden we in de reeks over verzamelaars een gesprek met deze succesvolle Ieperse ondernemer. Na de verkoop van zijn bladerdeegfabriek Pidy in 2016 investeerde Thierry Dehaeck al zijn energie in Cady Cars, gespecialiseerd en gepassioneerd in unieke oldtimers.

Toen we Thierry Dehaeck (67) een jaar geleden in oktober interviewden vroegen we hem waarom hij zijn prachtcollectie niet openstelde voor het grote publiek. Met de heel verzorgde publicatie van dit 352 pagina’s tellende naslagwerk over zijn fantastische oldtimerverzameling kan elke liefhebber van de automobiel nu ten minste meegenieten. “Ik ben door een proces moeten gaan om dit te realiseren, want het is absoluut niet mijn bedoeling om te pronken met de vijftigtal wagens die ik heb. Daarvoor ben ik een te nuchtere West-Vlaming en bescheiden Ieperling die heel zijn leven hard gewerkt heeft.”

“Ik besef wel dat ik bevoorrecht ben om in de loop der jaren zo’n collectie te hebben kunnen verzamelen. Ik had als negenjarige een kinderversie van een leger Jeep met trappers die ik koesterde en bewaarde in Pidy. Toen mijn bladerdeegbedrijf op 4 mei 1984 getroffen werd door een zware brand ging het mee op in de vlammen. In 2007 heb ik mijn huidige echtgenote Anne (Delmulle, red.) leren kennen. Toen we trouwden in 2009 gaf zij me de echte Willys Jeep uit 1942 als trouwcadeau. Gelukkig geniet ook zij mee van mijn passie!”

Monnikenwerk

Het verzamelen van oldtimers beperkt zich niet tot de wagens, want Thierry Dehaeck heeft ongeveer 200 classeurs met alle mogelijke info over elke wagen die hij in zijn bezit heeft. “Van sommige oldtimers heb ik meerdere mappen omdat ik zoveel documentatie heb gevonden. Dat is monnikenwerk waarmee ik me in de winter bezig hou: het levensverhaal van die wagen reconstrueren. Ik zoek de brochures van alle oldtimers die ik heb. Deze van de Rolls-Royce van het Wraith-type (vierdeurs cabriolet) uit 1939 zijn werkelijk uniek met gekleefde kleurenfoto’s erin verwerkt.”

“Ik probeer ook zoveel mogelijk de vorige eigenaars te contacteren. Deze wagen had er negen en ik kon ze allemaal achterhalen. De tweede eigenaar was componist Benjamin Britten en de zesde bleek Nobelprijswinnaar (1984) en biochemicus Robert Merrifield te zijn. Van die wagen vond ik ook het exacte miniatuurautootje waarvan er slechts 49 stuks werden gemaakt. Ik bezit ook alle correspondentie omtrent deelname aan een ‘concours d’elegance’ met de prins van Monaco. Het is uitzonderlijk dat ik van deze wagen alle acht andere eigenaars heb kunnen opsporen. Gelukkig beperken veel van mijn oldtimers zich tot twee of drie eigenaars.”

Neusje van de zalm

In zijn collectie zit o.a. ook de Rolls-Royce Silver Cloud I uit 1959 die ooit eigendom was van de Nederlandse zanger René Froger of de Rolls-Royce Cloud III DHC uit 1962 waar filmacteur Nicolas Cage nog mee rondgereden heeft. En toch zijn dit niet Thierry’s grootste lievelingen. “Geef mij maar de Citroën SM (Sa Majesté, red.) Espace uit 1972 ontworpen door Heuliez. Daarvan is er eigenlijk ooit maar één exemplaar gemaakt geweest en die heb ik! Of de Citroën SM Mylord gebouwd door Henri Chapron waarvan er ook maar vijf zijn in de hele wereld. En mijn ‘all time favorite’ is toch wel de Citroën Race SM The Rig, waarmee men in de woestijn van Salt Lake City snelheden ontwikkeld heeft van meer dan 350 km per uur.

Voor die wagen werd een unieke pick up met aanhangwagen gemaakt en dit allemaal hydraulisch: het neusje van de zalm op vlak van oldtimers. Voor de boekvoorstelling (woe. 29/9, red.) heb ik een bedrijfshall in Franse sfeer ingericht met cafeetje, bistrootje, restaurant en een winkeltje uit de tijd van die Citroëns. Zo komen deze klasbakken nog meer tot hun recht. Alle technische specificaties en anekdotes kun je lezen in het boek, waar ik ook nog oldtimers beschrijf van Aston Marton, Bentley, Cadillac, Chevrolet, Ferrari, Jaguar, Ligier, Maserati, Mercedes, Messerschmitt, Shelby en Volkswagen.” Het boek ‘Passion for cars – The unique collection of Thierry Dehaeck’ uitgegeven bij Lannoo is online te koop (59 euro) via www.lannoo.be/nl/passion-cars of in de Standaard Boekhandel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.