Hommage aan Pieter Aspe in stadhuis Brugge

Pieter Aspe © Davy Coghe
Redactie KW

Op zondag 31 oktober 2021 organiseren Aspe NV, Stad Brugge en Brouwerij Omer Vander Ghinste een hommage aan Pieter Aspe in de Gotische Zaal van het Stadhuis in Brugge. Vlaanderens succesvolste misdaadauteur overleed op 1 mei 2021. Precies zes maanden na zijn dood wordt Pieter Aspe geëerd.

In 2020 zou Pieter Aspe zijn 25-jarig schrijverschap gevierd hebben met een groot feest voor zijn lezers. Door de COVID-19-pandemie is dat er helaas niet meer van gekomen. Door diezelfde omstandigheden was het ook niet mogelijk voor fans om hen een laatste eer te betuigen bij zijn uitvaart. Op zondag 31 oktober zullen lezers de gelegenheid krijgen om de schrijver te vieren bij de boekpresentatie van Van In Episode 5, het allerlaatste boek van Pieter Aspe.

Bezoekers zullen doorlopend welkom zijn in de majestueuze Gotische Zaal van het Brugse Stadhuis, waar ze een aandenken zullen krijgen aan de meester van de misdaadliteratuur. Ook is er de mogelijkheid om de Heilig Bloedkapel te bezoeken. Hier schreef Pieter Aspe zijn allereerste misdaadroman: Het vierkant van de wraak.

“Pieter, Pierre, was een oud-leerling van het Brugse Sint-Leocollege, conciërge van de Heilig Bloedkapel op de Burg, maar vooral een fantastisch auteur die een echte ambassadeur was voor onze stad. Een half jaar na zijn overleden willen we hem op een gepaste wijze herdenken in onze stad,” zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

Ook schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V) looft de misdaadauteur. “Wie Pieter Aspe zegt, zegt Brugge en omgekeerd. Als misdaadauteur heeft hij onze stad nationaal en internationaal op de literaire kaart geplaatst en dat verdient waardering en respect. We hebben met een aantal partners de koppen bij elkaar gestoken om een mooi evenement in elkaar te steken waarop iedere Aspe-fan hartelijk welkom is.”

Moordmysterie in de stad

Daarnaast lanceert de Brugse gidsenvereniging S-wan ook op 31 oktober een belevingstocht. Al 15 jaar biedt S-wan themawandelingen aan in Brugge. Deze Aspewandeling is een moordmysterie geïnspireerd op het laatste boek waarbij de S-wangidsen de bezoekers door de historische binnenstad meeloodsen langs iconische plekken uit de tv-reeks, de boeken en het leven van de auteur. Op zondag 31 oktober kan het zelfs gratis. ‘Wie heeft de moord gepleegd?’ is het thema van deze belevingstocht.

Ook zijn figuranten die meespeelden in de tv-reeks Aspe op VTM uitgenodigd op zondag 31 oktober 2021 om 13.45 uur in het Brugse Stadhuis. Daar zal een groepsfoto worden gemaakt van alle figuranten. De eerste aflevering werd uitgezonden op 13 februari 2004. De laatste opnames dateren van 8 november 2013. In totaal werden 127 afleveringen ingeblikt, goed voor tien seizoenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier