Hervé Vandesompele brengt eerste roman ‘Ontvleugeld’ uit: “Al 250 exemplaren verkocht”

Hervé Vandesompele schreef met Ontvleugeld zijn eerste roman.© (Foto DJW)
Hervé Vandesompele schreef met Ontvleugeld zijn eerste roman.© (Foto DJW)
Redactie KW

In zijn eerste, recent verschenen roman Ontvleugeld zoekt Hervé Vandesompele naar de oorzaken van een pijnlijke echtscheiding en de psychologische gevolgen ervan voor de personages. Het boek is een uitgave van Partizaan en kost 21,50 euro in de boekhandel. Er zijn al 250 exemplaren verkocht.

Op de achterflap van ‘Ontvleugeld’ lees je dat het hoofdpersonage Stef na de echtscheiding van zijn vrouw Sara op zoek gaat naar de oorzaak maar geen antwoorden vindt. Is dat het hoofdthema?

Hervé Vandesompele : “Eigenlijk gaat het boek over de gevolgen van een echtscheiding voor de kinderen van het koppel. Daarbij wordt elk met zichzelf en met de ander geconfronteerd in een of andere situatie. Maar het is zeker niet allemaal kommer en kwel hoor. Ik wou er allereerst een positief verhaal van maken en vooral laten zien dat kinderen er misschien beter uit komen.”

“De titel verwijst dan weer naar het (tijdelijk) verlies van beschermende vleugels waaronder je als kind of jongere kunt schuilen. Zoiets is tekenend voor de periode die onmiddellijk volgt op een echtscheiding.”

Je vond een uitgever voor je eerste roman. Dat is opmerkelijk want veel Vlaamse debutanten moeten in eigen beheer uitgeven en dan met hun boek overal gaan leuren. Geluk gehad?

“Ik geloof dat het Brusselmans was die ooit zei dat slechts 1 op 10 erin slaagt een uitgever ertoe te bewegen om te investeren in zijn of haar boek. Dat zegt al veel, ja. Zelf heb ik Ontvleugeld aan een tiental uitgevers aangeboden. Enkele schreven een beleefd afwijzingsbriefje terug, andere lieten gewoonweg niets weten.”

“Eigenlijk had ik het liefst bij Lannoo gepubliceerd. Met deze uitgeverij in Tielt voel ik mij een beetje vertrouwd omdat ik 40 jaar lang les heb gegeven aan drie diverse scholen in dit stadje. Dat schept ergens wel een band. Maar helaas, Lannoo geeft zelf geen of toch bijna geen romans uit onder zijn naam. Het fonds is daarop niet gefocust. Dus: ook bij de Tieltse uitgeverij werd het niets.”

Het lukte uiteindelijk wel bij Partizaan?

“Jawel, dat is een geruststelling want om zelf met je boek de boer op te gaan, dat is toch nog iets anders, denk ik. Partizaan is het privé-initiatief van schrijver & journalist Stefaan Van Laere die zowel fictie als non-fictie op de markt brengt. Ik stuurde mijn eersteling op naar zijn adres en kreeg eigenlijk meteen positieve respons.”

“Mijn roman waaraan ik twee jaar werkte, kun je bestellen in de boekhandel, is te krijgen bij Standaard Boekhandel in Waregem en ook te koop via Bol.com.”

Intussen al bezig aan een tweede boek?

“Ja, maar alles zit nog in de eerste fase. Ideeën opdoen, info verzamelen. Het zal over iets helemaal anders gaan. Over de klimaatverandering in de wereld en alles wat daar deel van uitmaakt.”

“Ik hou daarbij rekening met wat filosoof en professor Etienne Vermeersch ooit zei: dat je iets beter begrijpt wanneer je er een verhaal over schrijft. Vandaar, dus.” (JD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.