Gezelligste podcast van ons land blaast vijf kaarsjes uit: “Zo leuk als mensen door ons een boek gaan halen”

Sara Logghe en Trees Accou vieren de vijfde verjaardag van hun virtuele boekenclub. (gf)
Bert Vanden Berghe

Sara Logghe en Trees Accou, twee jonge dertigers met een grote voorliefde voor boeken, vieren de vijfde verjaardag van de meest gezellige podcast van ons land: Bende van het Boek. De twee houden maandelijks een virtuele boekenclub, waarbij ze heel wat luisteraars inspireren. Wij spraken met de twee dames (én vroegen hun vijf must-reads van dit moment).

Als een warm dekentje, zo kan je de podcast Bende van het Boek het best omschrijven. Compleet met een dampende kop thee en een stuk taart. Grappig genoeg zijn dat ook de must haves van Sara Logghe en Trees Accou bij het maken van hun podcast. “Ik volgde geschiedenis en daarna communicatiewetenschappen aan de UGent”, vertelt Sarah, die roots heeft in Ingelmunster. “Daar koos ik voor de afstudeerrichting Nieuwe media & maatschappij met een postgraduaat podcastproductie. Bij onderzoekscentrum iMinds leerde ik Trees kennen, die ook een grote boekenliefhebber bleek. Ik wilde graag een kleinschalige boekenclub oprichten. Gewoon gezellig en allesbehalve hoogdravend. Zij stond open voor het idee om er een podcast van te maken en zo ging de bal aan het rollen.” Trees, afkomstig van Moorsele, studeerde literatuur. “Ik las meer Engelstalige klassiekers, terwijl Sara meer moderne romans las. Al hebben we elkaar wel beïnvloed. We zijn daarin samen gegroeid en er is echt een toffe klik tussen ons.”

Vandaag zijn we vijf jaar, honderd afleveringen en een pak fans later. De twee creëerden een heuse community met een trouw publiek. “Per aflevering luisteren een duizendtal mensen, veelal vrouwen”, sluit Trees aan. “Het is heel fijn als mensen een berichtje posten op Instagram waarbij ze laten weten dat ze meteen na onze podcast naar de boekenwinkel zijn gestapt.”

Naast de klassieke podcast doen ze wel eens een live-opname en speciale afleveringen met auteurs als gast. Ze brengen binnenkort ook een eigen theemengeling uit. “Het gaat niet alleen om over boeken praten, maar je krijgt er ook vaak een ander zicht op”, aldus Sara. Dat bevestigt ook Trees. “Het is meer dan boeken lezen. Het is tijd nemen om het gezellig te maken, je onder te dompelen in een nieuwe wereld en je even af te sluiten van de rest. Soms overvalt mij echt het gevoel tijdens het opnemen: hoe chic is dit?

Info: bendevanhetboek.com


Deze vijf boeken raden Trees en Sara aan

Nog op zoek naar inspiratie voor op je nachtkastje of kerstlijstje binnenkort? Wij vroegen vijf tips aan de twee dames.

Wolkenstad – Anthony Doerr: “Vijf levensechte personages staan elk op hun eigen manier buiten de samenleving én beleven op hun manier het ‘einde van de wereld’. Twee op het eind van de middeleeuwen tijdens de val van Constantinopel, twee in ons eigen tijdsgewricht en eentje in een 22ste-eeuws ruimteschip. Tegelijk is het een boek met een hoopvolle boodschap. Ideaal om je nu in te verliezen.”Just Kids – Patti Smith: “Een liefdevol verhaal over het jonge leven van Patti Smith en Robert Mapplethorpe die elkaar vinden in NY. Nog volop op zoek naar wie ze zijn als kunstenaar, persoon en als geliefden. Ideaal voor wie een extra dosis liefde zoekt tijdens de koude winterdagen.”The Island of Missing Trees – Elif Shafak: “Een familieroman waarmee je tegelijk leert over de geschiedenis van het eiland Cyprus maar dan op een ontroerende én originele manier verteld. Eén van de personages is namelijk een vijgenboom. Wat heb je meer nodig dan familiedrama en gemis tijdens kerst?”I am an Island – Tamsin Calidas: “We dromen er allemaal wel eens van om ons terug te trekken op een eiland. Tamsin Calidas deed het ook echt, maar de droom leek af en toe meer op een nachtmerrie. Haar diepe liefde voor haar omgeving hielp haar er uiteindelijk bovenop. Een rauw boek over de schoonheid van de natuur.”Rebecca – Daphne du Maurier: “Wie houdt van Downton‘ Abbey moet dit boek lezen. Onze heldin huwt met een knappe rijke weduwnaar en vergezelt hem op zijn landgoed ‘Manderley’. Ze heeft er echter het gevoel dat de geest van zijn eerste vrouw Rebecca nog volop het leven domineert en krijgt het gevoel dat ze geen zelfmoord pleegde. Spannend én romantisch als een lampje in je kerstboom.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.