Gewezen advocaat en mediaman Peter Labens schrijft autobiografisch boek

Peter Labens is vooral bekend als advocaat.© EFO
Peter Labens is vooral bekend als advocaat.© EFO
Redactie KW

‘Zorro draagt een paarse toga’ is het eerste autobiografische boek van Peter Labens, gewezen advocaat en mediaman en thans actief met ‘Les Libellules du Gard’. “Een mens evolueert het best als hij nieuwe prikkels krijgt”, klinkt het.

“Het boek ben ik beginnen schrijven op de palliatieve afdeling aan het sterfbed van mijn schoenmoeder. Ik observeer graag en heb dat daar met hele grote ogen gedaan. Er was de behoefte om enkele bladzijden neer te pennen. Daaruit is een boek gevloeid. En die zes pagina’s middenin zijn voor mij nog steeds de meeste persoonlijke”, zegt Peter Labens (57). Zijn zorgeloze jeugdjaren rond de kerktoren van Lichtervelde bij zijn grootouders en de bijzondere fascinatie voor kermis komen in het eerste deel aan bod.

Toga doorgegeven

Peter Labens is vooral bekend als advocaat. “Ik heb wat zijstappen gedaan in de media. Zo was ik oprichter van Focus TV en was ik betrokken bij digitale tv. Maar de advocatuur is toch de constante geweest. Ik heb altijd graag de toga aangetrokken en gepleit in de rechtbank. Het tweede deel gaat over 30 jaar in de advocatuur, van assisenprocessen tot burenruzies. Naarmate ik ouder werd, waardeerde ik een rustiger leven. Daar staat de advocatuur, met soms stresserende situaties, wel haaks op. Ik heb de toga doorgegeven aan mijn zonen Cedric en Alexander”, klinkt het.

Rust en stilte waren de meest bepalende factoren om mijn leven te veranderen

Peter en echtgenote Marianne Deckmyn zijn ook al twee jaar in de Gard (Frankrijk). Hij filosofeert graag en dat blijkt uit zijn boek van 400 pagina’s; fantasie, verbeelding en verwondering komen terug. “Wat bezielt mensen om hun leven helemaal door elkaar te gooien? Rust en stilte waren de meest bepalende factoren om mijn leven te veranderen. Ik hou van verandering en heb het roer helemaal omgegooid. Een mens evolueert het best als hij de regels van de gewoonte doorbreekt en nieuwe prikkels krijgt. Voor ons betekende dat verhuizen naar een andere omgeving. We hebben in Frankrijk nog de periode voor de lockdown meegemaakt. In het voorbije covidjaar hebben we onze vijf ‘gites’ van Les Libellules du Gard afgewerkt. Het is inderdaad een nieuw project. Marianne houdt zich daarmee bezig; we staan allebei ter beschikking om onze gasten de mooie plekken van de streek te leren kennen. En in dat jaar heb ik het boek geschreven.”

Drie fictieboeken

Het schrijven ligt hem: hij werkt nu aan drie fictieboeken. “Ik keer ook regelmatig terug naar België en Oostende om er vrienden en familie te zien. Ik ben graag in de Gard, maar over 15 jaar zie ik mezelf toch in een wereldstad als Parijs, Amsterdam of Berlijn wonen.”

‘Zorro draagt een paarse toga’, met cover van Oostendenaar Bart Simoens, ligt eind oktober in de winkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier