Geslaagde eerste dag voor ‘nieuwe boekenbeurs’ Boektopia in Kortrijk

Signeersessie Marc De Bel op Boektopia. © Kurt De Schuytener
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De eerste editie van Boektopia is gestart in Xpo Kortrijk. De beurs loopt nog tot en met maandag 1 november.

Even zag het er naar uit dat er geen Boekenbeurs meer zou zijn toen de Boekenbeurs in Antwerpen failliet ging. Jos Dupré sprong in het gat in de markt en organiseerde samen met 10 uitgeverijen Boektopia in Xpo Kortrijk.

Verbinden

De eerste editie van het boekenevenement Boektopia in Kortrijk Xpo moet meer worden dan een klassieke boekenbeurs. De initiatiefnemers, de uitgeverijen Clavis, Daphne, Lannoo, Pelckmans Uitgevers, Standaard Uitgeverij, VBK Uitgeversgroep, Uitgeverij Snoeck, Yoyo Books en GAU, de Groep Algemene Uitgevers, zetten namelijk in op een evenement waar auteurs en hun verhalen centraal staan en waar de bezoekers kunnen wegdromen en inspiratie opdoen.

“We vertegenwoordigen toch tussen de 55 en 70 procent van het marktaandeel van de boekenmarkt. We brengen auteurs uit verschillende uitgeverijen samen. Dat is nog nooit gebeurd”, zegt initiatiefnemer Jo Dupré van YoYo Books.

“We kiezen volop voor de vernieuwing en gaan de auteurs met hun lezers verbinden. Dat doen we met een heel breed aanbod van lezingen, voorstellingen, muzikale optredens en interviews, zowel fysiek als online. Boektopia doet een nieuwe wind waaien door het literair landschap.”

Belevingsroutes

Bezoekers kunnen op een originele en interactieve manier 80 nieuwe boeken ontdekken door het volgen van verschillende belevingsroutes verdeeld in 6 aparte thema’s: romans en literatuur, crimi, strips, kinderboeken, lifestyle en samenleving. Verder zijn er voorleessessies en signeermomenten. Zo ook voor jeugdboekenauteur Marc De Bel die blij is dat het kan na een lange coronastilte. “Ik heb dat gemist. Er zijn nu niet alleen kinderen die komen luisteren als ik voorlees, ook hun ouders zijn hier. Zij lazen mijn boeken al 35 jaar geleden.”

De eerste dag mag voorlopig geslaagd worden genoemd. “Het idee van per uitgeverij de auteurs voor te stellen is wel goed. Dat blijft overzichtelijk”, zegt Marjan Deleu. “Het is een ander concept maar wel een leuke beleving, ook voor de kinderen”, zegt Frederik Dhont. De boekenliefhebbers mogen zich ook verwachten aan muzikale optredens, debatten en panelgesprekken met verschillende auteurs.

Ondertussen raakte bekend dat er volgend jaar een uitgebreide versie van Boektopia komt. Lees er hier meer over.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.