Georges Hiltrop schrijft boek over familie Fremaut uit Konterdamme

Georges Hiltrop en Roger Fremaut. (foto BVO)
Georges Hiltrop en Roger Fremaut. (foto BVO)
Redactie KW

Georges Hiltrop heeft na doorgedreven onderzoek een boeiend naslagwerk samengesteld over de familie Fremaut uit Konterdamme.

“Via via bereikte mij de vraag om de stamboom van de familie Fremaut onder de loep te nemen”, vertelt Georges Hiltrop (65). “Hilda Fremaut was mijn schoonmoeder. Deze naam doet bij oudere Konterdamnaars zeker een belletje rinkelen, want ze was een bekende volksfiguur in de wijk. In de Zandvoordestraat baatte ze de zaak ‘Sneeuwwitje’ uit.”

“Na vier jaar intensief speurwerk wist ik het levensverhaal van Hilda en heel wat van haar familieleden te reconstrueren. Mijn speurwerk bracht me vele eeuwen terug in de geschiedenis, tot zelfs in 1580. De familie Fremaut waaierde uit naar alle windstreken. In Oostende maakten voorouders naam als drukkersfamilie. In Brugge baatte een lid van dezelfde familie een herberg uit die deel uitmaakte van brouwerij ‘Het Hamerken’.” 

“Ik vond ook sporen van de familie in Roeselare en het Noord-Franse Halewijn, vlakbij Menen. In dezelfde buurt ligt ook de gemeente Ronk en het bekendere Rijsel, waar eveneens familieleden opdoken. Intensief zoekwerk maakt overigens duidelijk dat de gewezen astronaut Dirk Frimout uit Poperinge tot dezelfde familietak behoort.” 

Roger Fremaut 

“Roger Fremaut was van onschatbare waarde om mijn opdracht met succes te beëindigen. Hij is de broer van Hilda en het oudste nog levende familielid van deze generatie. Hij suggereerde enkele nuttige bronnen en vertelde meerdere anekdotes”, weet Georges.

“Bij de realisatie van het werk maak ik af en toe een zijsprong. Ook voor mensen met de familienaam Dufait is het werk interessant. De grootmoeder van Hilda langs haar moeders kant heette Dufait. Ik nam daarom de gelegenheid te baat om ook de stamboom van deze familie samen te stellen. In de marge komen geïnteresseerden meer te weten over heks Mayken Tooris”, besluit Georges.

Deze verrassende wending is samen met veel meer verhalen en anekdotes te lezen in het naslagwerk van 228 pagina’s over de familie Fremaut.

(BVO)

Het omvangrijke naslagwerk kost 40 euro voor een uitgave in zwartwit, en 7 euro verzendingskosten. Wie 85 euro betaalt, krijgt een ondertekend exemplaar in kleur en steunt zo de werking van het Feracare Wildlife Centre. In dit Zuid-Afrikaanse natuurdomein staat het behoud van jachtluipaarden centraal. Meer info: mail naar georgeshiltrop15@gmail.com.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.