Gemeente wil bib herinrichten en vraagt hulp aan bevolking

Schepen Nessim Ben Driss, Els Lecluyse en bibliothecaris Luc D'haene.© Jan Stragier
Schepen Nessim Ben Driss, Els Lecluyse en bibliothecaris Luc D'haene.© Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

De gemeente Moorslede wil de bibliotheek in de Iepersestraat in een nieuw kleedje te steken en doet daarvoor een beroep op de bevolking. Door middel van een enquête polsen bibliothecaris Luc D’haene en schepen van Bibliotheek Nessim Ben Driss naar de wensen van de bevolking. “We willen van de bib een plaats maken waar ontmoeting en beleving centraal staan.”

In 1994 opende de huidige bibliotheek langs de Iepersestraat in Moorslede de deuren. “Na vijfentwintig jaar is de bib niet meer hedendaags. In die jaren is er ook heel veel veranderd. De bib heeft veel meer functies dan vroeger. Terwijl men vroeger enkel maar naar hier kwam voor boeken, zijn er nu veel meer zaken in het gebouw te vinden. Ik denk bijvoorbeeld aan de spelotheek of het dvd-gedeelte”, aldus bibliothecaris Luc D’haene. Momenteel maakt ongeveer vijfentwintig procent van de Moorsleedse bevolking gebruik van de bibliotheek.

Kleine ingrepen

“Dat is reeds behoorlijk goed, maar we willen ook mensen die misschien nog nooit in de bibliotheek geweest zijn naar hier lokken”, aldus schepen Nessim Ben Driss (Visie).

Met enkele kleine ingrepen hopen de bibliothecaris en de schepen de bib aantrekkelijker te maken. “Binnenkort staat de herverlichting van het gebouw op het programma. Daarnaast hopen we extra gezelligheid in de bibliotheek te pompen. Een leuke zithoek, een ruimte voor tentoonstellingen, een gedeelte waar men opzoekingen kan doen op de computer,..”, aldus de schepen. Het gemeentebestuur voorziet daar momenteel een vijftigduizendtal euro voor. “Grote werken zullen er niet gebeuren, maar door middel van een nieuwe indeling kan er al heel wat veranderen.”

Ontmoetingsplaats

Volgens bibliothecaris Luc is een dergelijke ingreep noodzakelijk. “De bibliotheek kan een kenniscentrum worden waar tal van activiteiten doorgaan. Een plaats van ontmoeting. De invoering van de zelfuitleenservice was een belangrijke stap, de herindeling die we dit jaar nog plannen, is een volgende. De bib zal ook in de toekomst nog een belangrijke sociale rol vertolken.”

Bibliothecaris Luc en schepen Nessim hebben al enkele ideeën hoe de toekomstige bibliotheek er kan uitzien. “Maar we starten met een wit blad en willen graag eerst bij de inwoners horen hoe zij graag de bib willen zien. Wij komen hier heel veel, maar mensen die hier misschien nooit komen kunnen totaal nieuwe ideeën hebben.” De gemeente lanceert een enquête waarbij de bewoners kunnen aangeven wat ze zelf belangrijk vinden voor de bib. De enquête kan ingevuld worden via de gemeentelijke website. Een papieren versie is verkrijgbaar in de bib zelf of in het filiaal in Dadizele. Kinderen kunnen hun wensen via een tekening of een verhaal kenbaar maken. De bevraging loopt tot en met 31 mei.

Filiaal volgt later

De bibmedewerkers en de gemeente hopen nog dit jaar de vernieuwde bibliotheek te kunnen voorstellen aan het grote publiek. De gemeente had aanvankelijk ook plannen met het filiaal in Dadizele, maar die zitten even in de koelkast. “De hoofdbibliotheek krijgt nu prioriteit, maar ook in Dadizele blijven we zoeken naar mogelijkheden. Het gebouw is er echter heel klein waardoor men er nu niet echt veilig in boeken kan snuisteren”, aldus Nessim. Bibliothecaris Luc merkt dat de coronacrisis wel een invloed heeft op het aantal bibbezoekers. “Vooral in Dadizele is dit erg verminderd omdat we daar ook zes maanden gesloten waren. Anderzijds merken we wel dat veel leden die vroeger naar de bib kwamen hun leesplezier hebben teruggevonden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier