Frans Devos (85) uit Poperinge bundelt tekstjes, cursiefjes en gedichten

“Wanneer ik mij verwonder over bijvoorbeeld de natuur, moet ik daar iets over kwijt op papier”, vertelt Frans Devos. © MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Zopas rolde ‘Sooi… niet saai, Sooi zaait’ van Frans Devos (85), voorzitter van de kerkfabriek St.-Bertinus in Poperinge, van de persen. Het is onder meer een bundeling van cursiefjes, gedichten en tekstjes die hij eerder publiceerde in Kerk en Leven.

“Sinds vele jaren schrijf ik gedichten en cursiefjes. Wanneer ik mij verwonder over bijvoorbeeld de natuur, dan moet ik daar iets over kwijt op papier. Ik breng ook sinds enkele jaren interviews, reportages en wekelijkse cursiefjes in Kerk en Leven, editie Poperinge-Vleteren. Maar schrijven is niet mijn enige hobby. Ik teken ook graag. Stillevens of historische gebouwen”, vertelt Frans Devos.

Soms ernstig, soms ludiek

“Mijn teksten gaan over natuur, vogels, vluchtelingen, eigen reizen, corona, Gezelle, soms bepaalde vragen over ons milieu en een beetje over politiek, maar zonder kleur te bekennen. Dat laat ik over aan de lezer. Ze gaan ook over God, soms ernstig, soms ludiek. Af en toe zit er ook een bezinnende tekst in”, vertelt Frans. “Ik schrijf onder het pseudoniem Sooi Uytterbroecken. Sooi komt van mijn eigen naam Frans, in het Frans François. waarvan afgeleid Cois, in het Vlaams Sooi. Uytterbroecken? Ik kom uit de broeken, dat is een benaming van de verdronken weiden rond de Blankaart in Woumen waar ik vandaan kom.”

Frans Devos werd geboren in Woumen op 8 augustus 1936, als oudste uit een gezin van zes zonen. Hij volgde de opleiding sociaal assistent. Achtereenvolgens was hij politie-inspecteur in Poperinge, directieafgevaardigde van Spaarkrediet en district sales manager bij Kortman en Schulte.

Bezige bij

Frans is freelance gids voor de Westhoek met een eigen Westhouckroute. “Behalve plaatselijk verantwoordelijke voor de decanale bedevaarten naar Oostakker, was ik ook voorzitter van de plaatselijke vereniging van De Vrienden van Lourdes waarvan 15 jaar diocesaan voorzitter voor het bisdom Brugge. Ik was tien jaar voorzitter en secretaris van Weerskanten van de Schreve, dat tot doel had een culturele samenwerking tot stand te brengen met verschillende culturele verenigingen uit Frans-Vlaanderen, om meer bepaald de volkskunst te promoten. Ik was ook actief als gids voor de Vlaamse Grensbergenroute. Momenteel ben ik nog voorzitter van de kerkfabriek Sint-Bertinus Poperinge. Ten slotte ben ik ook nog secretaris van Onzen Heertje, erfgoedvereniging vzw”, besluit Frans Devos.

Bestellen

Het boek op A4-formaat telt 80 bladzijden en bevat enkele pentekeningen van de auteur. Het boek met harde kaft in kleur kost 20 euro, verzendingskosten 6 euro niet inbegrepen. Het is te verkrijgen in de Poperingse boekenwinkels. (AHP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.