Frank Denys hielp mee aan roman ‘De Griekse ij’: “Een thriller met taalkundige inslag”

Frank Denijs. © (Foto SM)
Redactie KW

Frank Denys (66) is geboren en getogen in Roeselare, maar op zijn 26ste verhuisde hij om beroepsredenen en momenteel woont hij in Lembeek. Ondanks de afstand leest hij nog altijd wekelijks onze krant, die hij dankzij zijn schoonfamilie krijgt. Ondertussen is Frank gepensioneerd, maar dat wil lang niet zeggen dat hij stilzit. De afgelopen maanden heeft hij zich intensief beziggehouden met het redigeren van de Nederlandse misdaadnovelle ‘De Griekse ij’.

‘De Griekse ij’ is de debuutroman van de Nederlander Bob van Dijk (71). Frank leerde Bob kennen op een dicteewedstrijd. “Voor het coronatijdperk werden regelmatig dicteewedstrijden georganiseerd”, legt Frank uit. “Vlamingen gingen ervoor naar Nederland en Nederlanders kwamen naar Vlaanderen. ‘Huiskamerdictees’ noemen wij dat of ‘BeNeDictees’. Op die manier heb ik heel wat taalliefhebbers ontmoet, onder andere Bob.” Bob van Dijk is naast dicteefanaat, ook een gepensioneerd medicus. Die combinatie vormde dan ook meteen de inspiratie voor het hoofdpersonage in ‘De Griekse ij’. “Bob liep al een eindje rond met het verhaal, maar bleef zich afvragen of het wel goed genoeg was om het te publiceren. Uiteindelijk heb ik hem gevraagd of ik het eens mocht lezen. Ik vond het prachtig en heb hem kunnen overtuigen om door te zetten.”

“Het verhaal is gedeeltelijk fictie en gedeeltelijk gebaseerd op de werkelijkheid. Aangezien Bob zelf bloedtransfusiearts was, bezit hij de kennis om zijn ervaringen in een geloofwaardig verhaal te gieten. Het speelt zich ook af in het milieu van dicteeliefhebbers, wat al een merkwaardig fenomeen op zich is. Bovendien schuilt er een kritiek in het boek dat we niet altijd goed gehoord worden om wijzigingen door te voeren in Van Dale. Uiteraard is niet alles autobiografisch. Voor de thrillerelementen bijvoorbeeld heeft de auteur grondig gebruikgemaakt van zijn levendige fantasie. Die combinatie van de spannende inhoud enerzijds en de rijkdom aan woordenschat anderzijds zorgen voor de sterkte van dit boek. Een thriller met een taalkundige inslag: dat idee is uniek.”

Samenwerking

Frank heeft zijn vriend geholpen met het redigeren van het boek. Aangezien hij momenteel een cursus grafische vormgeving volgt in de kunstacademie van Halle, heeft hij zelfs de lay-out voor zijn rekening genomen. Voor het ontwerp van de cover heeft zijn 18-jarige dochter Florianne gezorgd. Bovendien hebben Frank en Bob ervoor gekozen om het boek zelf uit te geven. “We hadden onder elkaar een soort van stilzwijgend contract. Onze bedoeling was namelijk niet zozeer om winst te maken, maar wel om de lezer plezier te bezorgen.”

Het debuut verscheen midden maart en werd door het kritische lezerspubliek unaniem positief onthaald. Na twee maanden waren alle exemplaren al uitverkocht en begon de tweede druk. Hoewel veel enthousiaste lezers vragen om een vervolgverhaal, laat Bob dat voorlopig nog in het midden. (SM)

De misdaadnovelle kan je voor 12 euro bestellen via frankdenys@skynet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier