Etienne Vercruysse brengt drie Beernemse verhalen voor de donkere dagen uit

Redactie KW

De tweede lockdown beroert wederom vele gezinnen, zo ook in Beernem. Etienne Vercruysse verdiepte zich in de lokale geschiedenis en brengt nu drie Beernemse verhalen uit voor het publiek.

Al jaar en dag specialiseert Beernemnaar Etienne Vercruysse (81) zich in de lokale geschiedenis. Hij schreef de laatste jaren drie verhalen. Het eerste verhaal vertelt de geschiedenis van Kasteel Ten Torre in Oedelem; daarbij komen ook de bewoners en diverse verhalen ter sprake. In het tweede verhaal beschrijft hij het landelijke leven en de natuur na de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Oedelem Berg. Tenslotte kon hij ook het verhaal van de familie Keerman en het ontstaan van de Zandberghoeve in een boekje gieten.

Ik wilde niet zo uitgebreid schrijven, maar ik begon eraan en mijn verhalen groeiden – Etienne Vercruysse

“Daarvoor ging ik op zoek naar bestaande verhalen en legde ik mijn oor te luisteren bij de betrokkenen. Ik interviewde hen, deed research en begon te schrijven”, vertelt Etienne, die heel wat uren investeerde in het vinden en schrijven van de verhalen. “Toen alles klaar was, wilde ik de verhalen bij de Heemkring bezorgen, zodat zij ze konden publiceren. Uiteindelijk bleek dat niet te werken, omdat mijn verhalen erg familiaal gericht zijn en minder interessant zijn voor een breed publiek. Zij focussen zich minder op die aspecten. Tja, het was niet de bedoeling om zulke uitgebreide verhalen te maken, maar ik begon te schrijven en mijn verhaal groeide steeds meer en meer. Ik wil Adrien de Schietere de Lophem, de families Keerman en Cobbaert en meerdere andere plaatselijke bewoners uitdrukkelijk bedanken voor hun medewerking, informatie en foto’s.”

Via de brievenbus

De Beernemnaar verdeelt de verhalen nu via zijn eigen brievenbus. Geïnteresseerden die een of meerdere teksten willen lezen, kunnen hem dat laten weten via vercruysse.verbeke@telenet.be of via een briefje in zijn brievenbus (Sijselestraat 78, Beernem). Vervolgens wordt de tekst door Etienne zelf in de brievenbus bezorgd. Ten laatste een week na het uitlenen wordt de tekst terug in Etiennes eigen brievenbus verwacht. Wie de verhalen wil houden of langer wil lenen, kan daarvoor betalen. Intussen zijn er al 27 boekjes verkocht en worden er een vijftal boekjes uitgeleend.

(AVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.