Ensorkenner Xavier Tricot publiceert oeuvrecatalogus Henry van de Velde

Oostendenaar Xavier Tricot is vooral bekend als Ensorspecialist. © ML
Redactie KW

Zopas verscheen de oeuvrecatalogus met schilderijen en tekeningen van de internationaal gerenommeerde architect en ontwerper Henry van de Velde (1863-1957), vooral bekend van de Gentse Boekentoren. Samensteller is Oostendenaar Xavier Tricot, vooral bekend als Ensorspecialist.

Hoewel vooral bekend als art nouveau architect, onder meer van de onlangs gerenoveerde Gentse Boekentoren, debuteerde van de Velde als kunstschilder. “Toen ik jarenlang opzoekingswerk deed in het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek voor mijn oeuvrecatalogi over Ensor en Spilliaert, had ik geregeld de gelegenheid om tekeningen van Henry van de Velde te bestuderen. Vrij onbekend werk omdat de man, een tijdgenoot van Ensor, vooral als architect bekend is geworden. Maar hij was als schilder, tekenaar, designer, professor, auteur echt een ‘uomo universale’. Een paar jaar geleden vroeg de Antwerpse uitgever Ronny Van de Velde, overigens geen familie, mij een oeuvrecatalogus te maken over zijn 80-tal schilderijen en 200 werken op papier.”

Huisgevel om zeep

Net als Ensor was van de Velde ook lid van de avantgardistische groep ‘Les XX’ maar hij bekeerde zich al vlug tot het pointillisme waarvan de Oostendse meester dan weer een bijna fysieke afkeer had. Toch hielden beiden contact: “Zo ontdekte ik een brief van Ensor aan van de Velde waarin die herinnerd wordt aan het bezoek van de architect en zijn dochtertje Nele bij Ensor in de Vlaanderenstraat.” De meeste strandzichten en marines maakte van de Velde in Blankenberge en ook als architect zijn er geen sporen van zijn werk in onze stad te vinden. “Wel heeft hij ooit een huisgevel getekend van een pand in de Koninginnelaan. Helaas is die woning een paar jaar geleden afgebroken en zelfs toen was die gevel al naar de vaantjes tijdens verbouwingswerken. Spijtig”, aldus Tricot.

‘Henry van de Velde, Complete Paintings and Works on Paper’ van Xavier Tricot en uitgegeven door Ronny Van de Velde, samen met Ludion, kost 75 euro. Tot 10 oktober loopt in Galerie Ronny Van de Velde, Zeedijk 759 in Knokke een expo over zijn werk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.