Emmanuel Van Houtte debuteert met ‘De Boottocht’

Emmanuel Van Houtte met zijn debuutroman. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Emmanuel Van Houtte met zijn debuutroman. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

Bij uitgeverij Het Punt is de debuutroman ‘De Boottocht’ van Emmanuel Van Houtte van de persen gerold. De Bruggeling tikte een vlot lezend verhaal over drie hoofdpersonages bij elkaar, die dezelfde non-conformistische idealen aanhangen. Bij de ontknoping laat de geëngageerde Van Houtte hen in 2045 opnieuw samenkomen in een maatschappij die duurzamer en socialer is geworden .

Tijdens een boottocht in het Duitse Koblenz leren de Française Evelyne uit Bretagne, de Catalaan Jaume uit Tarragona en een Bruggeling elkaar kennen. Door een gedeeld streven naar een betere wereld ontluikt er een vriendschap die ertoe zal leiden dat ze onderling contact blijven houden. Bij de vierde ontmoeting beleven de Bruggeling en Evelyne een romance, maar die blijkt op los zand gebouwd. Hun affectie voor elkaar verwatert tot Evelyne in 2045 met pensioen gaat, de opmaat voor een reünie van het drietal. Eenmaal terug in Die Scone hangt er tragiek in de lucht, als de Bruggeling zijn liefdesleven overschouwt en tot de vaststelling komt dat er in zijn aards bestaan slechts twee vrouwen toe deden.

“Het is een warmbloedig pleidooi voor meer solidariteit”

Debutant op leeftijd Emmanuel Van Houtte (58) construeerde met ‘De Boottocht’ een beklijvend verhaal, dooraderd met maatschappelijke thema’s en bijbehorend engagement.

Belangrijke drijfveer

Zo zijn de wereldwijde gezondheidscrisis veroorzaakt door Covid-19 – en het manifeste gebrek aan leiderschap om deze pandemie te managen en het weerspannig gedrag van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump issues , maar ook het kapitalisme dat halverwege de 21ste eeuw mede door de opkomst van de partij Europa Solidair een menselijker gelaat heeft aangenomen waar ook het klimaat baat bij heeft. “Ongenoegen over hoe we in onze samenleving met elkaar omgaan, was voor mij een belangrijke drijfveer”, zegt Van Houtte. “Vooral de overdosis egoïsme die de toekomst van het leven op onze planeet hypothekeert. Deze onderwerpen sporen met mijn eigen maatschappelijke opvattingen. Voorts koppelt ‘De Boottocht’ waarheidsgetrouwe elementen uit mijn eigen leven aan fictieve zaken. En het is een warmbloedig pleidooi voor meer solidariteit. Daar is de politiek, zowel nationaal als buiten onze landsgrenzen, wel aan toe. Ook liefde, en dan liefst in een harmonieuze relatie, is een gangmaker van mijn verhaal.”

>> ‘De Boottocht’ van Emmanuel Van Houtte is uitgegeven bij Het Punt en kost 20 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier