Elodie Foulon schrijft eerste misdaadroman ‘Wat niet Weet’: “Plezier beleven aan het schrijven”

Elodie Foulon uit Ieper schreef een boek over een grote kunstroof in Los Angeles. (foto Good Stuff! Books)
Elodie Foulon uit Ieper schreef een boek over een grote kunstroof in Los Angeles. (foto Good Stuff! Books)
Redactie KW

Elodie Foulon (31) debuteert met een boek van 440 bladzijden, waarvan de uitgever zegt dat het een kanjer van een literaire thriller is geworden. Je zou voor minder in de wolken zijn, maar Elodie blijft heel bescheiden over ‘Wat niet weet’, haar misdaadroman over een grote kunstroof in de Verenigde Staten.

Elodie groeide op in Heuvelland, verhuisde naar de Kattenstad en brengt nu met de thriller ‘Wat niet weet’ haar debuutroman uit. “Het is een cliché, maar als kind was ik al bezig met verhalen schrijven”, vertelt Elodie. Ondertussen pende Elodie al heel wat neer. “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en op een bepaald moment begon ik te schrijven voor Blits, een magazine met lokaal nieuws en bracht het tot hoofdredactrice. Ik schrijf journalistieke stukken, maar ook poëzie en korte verhalen. Een echt boek schrijven wou ik al lang doen, maar door tijdsgebrek kwam het er niet van.”

Tijdens de eerste lockdown was er wel voldoende tijd om er werk van te maken. “In de loop der jaren schreef ik heel wat ideetjes neer en stopte die in een doos. Een van mijn vroegere ingevingen werkte ik verder uit en tegen de zomer had ik een eerste versie van mijn boek klaar.” De auteur stuurde het manuscript naar enkele uitgevers. “Ik kreeg van sommige uitgevers geen antwoord, maar tot mijn verbazing bleek Good Stuff Books uit Kontich wel geïnteresseerd. Meer nog, ze waren zelfs bereid om het uit te geven.”

Verhaallijn

Wat niet Weet is een knap geschreven spannende, entertainende whodunit met als centrale vraag wie de kunstroof van de eeuw heeft gepleegd”, aldus de uitgever. “Het verhaal speelt zich af in Californië en begint op een vernissage waar het kruim van Los Angeles zich heeft verzameld. Als het pronkstuk van de avond, een peperduur schilderij, verdwijnt staat de politie voor een raadsel. Er zijn veel verdachten én geheimen. Dit boek onderscheidt zich van de meeste thrillers, omdat er niet op de misdaad en het onderzoek wordt gefocust, maar op de personages met hun zwakheden, gebreken en charmes. Iedereen heeft wel iets te verbergen, of het nu een diefstal is, of vreemdgaan, een schuldenput of een duister verleden. Wat niet weet is een fresco van geld en roem én kunstminnende mensen van vlees en bloed die al eens buiten de lijntjes durven kleuren. Tot op het einde blijft de lezer in het ongewisse over de identiteit van de dader. Iedereen kan het gedaan hebben.”

De schrijver die mij het meest kan bekoren is Stephen King

“Ik heb een boek willen schrijven dat voor iedereen toegankelijk is en ben daar wel in geslaagd, denk ik”, vervolgt Elodie. “Ik wil vooral plezier beleven aan het schrijven, het blijft een hobby. In mijn boekenkast staan zowel klassiekers als biografieën. De schrijver die mij het meest kan bekoren is Stephen King.” Hoewel ze zichzelf een trage schrijver noemt, denkt de Ieperse nu al na over een tweede boek. “Een beetje in dezelfde stijl, maar met een totaal ander verhaal. Het zal zich niet in de VS afspelen, wel in Engeland. Dit jaar moet je van mij geen nieuw werk meer verwachten. Ik wil eerst een beetje genieten van mijn eerste worp, want een debuut is op zich al een beetje bijzonder.” (EG)

Het boek is te koop in De Standaard Boekhandel en kost 21,99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier