Dirk Marteel (60) debuteert als auteur met ‘IJzergeluk’

Dirk Marteel met zijn debuut IJzergeluk. © MVO
Redactie KW

Met de novelle ‘IJzergeluk’ debuteert Oostendenaar Dirk Marteel (60) als auteur. Met het herdenkingsjaar rond Operatie Dynamo is het tijdstip goed gekozen, want het verhaal speelt zich af tijdens Operatie Dynamo in De Panne tijdens de zomer 1940.

In IJzergeluk schetst Dirk het ingrijpende verhaal van de 7-jarige Oskar en zijn familie dat zich afspeelt in De Panne tijdens de historische feiten van Operatie Dynamo, tussen half mei en half juni 1940. Tijdens die operatie werden meer dan 330.000 militairen geëvacueerd naar Engeland en tienduizenden scheepten in vanop het strand van De Panne.

“Met deze historische gebeurtenis als decor onderlijn ik de impact van deze momenten op het leven van gewone mensen”, vertelt Dirk. “Wanneer de 7-jarige Oskar in de duinen van De Panne een eenzame soldaat ontdekt die zich met angstige blik verstopt, haalt dit het leven van de kleine jongen overhoop. Oskar heeft wel een vermoeden, maar geen idee van wat er echt aan de hand is. Oskar, zijn familie, zijn dorpsgenoten… allemaal raken ze geleidelijk aan verstrikt in de hectiek van een nieuwe oorlog. De combinatie van de nietsontziende vijandigheden en het vluchtgedrag van de Britten zuigt het dorp leeg. De dood dreigt en slaat toe. De eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog zorgen voor verschrikking.”

Dirk legt uit hoe hij ertoe is gekomen om dit thema voor zijn novelle te kiezen: “Toen mijn vader vertelde over mei 1940 in De Panne ontdekte ik een ingrijpend maar ook tijdloos verhaal dat uiteindelijk leidde naar mijn debuut als auteur. Niet zozeer de puur historische feiten maar vooral de diepmenselijke aspecten hebben mij geïnspireerd. Operatie Dynamo zorgde in mei-juni 1940 voor een enorme impact op het leven van elke dag in De Panne. En het blijft een actueel thema: IJzergeluk illustreert hoe mensen in moeilijke omstandigheden toch altijd de kracht vinden om te overleven.”

Universeel thema

Waarom Dirk nu pas naar buiten komt met zijn debuutnovelle? “Taal en literatuur behoren al langer tot mijn persoonlijke interessesfeer. De eerste info rond de herdenking van Operatie Dynamo zorgde voor enkele opmerkelijke denkpistes. Toen ik via mijn vader het aangrijpende verhaal ontdekte, ontstond snel het idee om het boek te schrijven. Hoewel het boek handelt over een specifieke periode, is het thema ook universeel en tijdloos: kinderen en hun families die ook vandaag met de ellende van een oorlog geconfronteerd worden. Ik heb ruim een jaar aan het boek gewerkt, in mijn vrije tijd. Het was noeste arbeid maar dit vergeet je snel bij het zien van het uiteindelijke resultaat! Het boek is een eerbetoon aan alle mensen die dit aangrijpende gebeuren meemaakten. Ik heb het grootste respect voor de vele mensen die zich inzetten voor de herdenking van Operatie Dynamo. Zij weten beter dan wie ook wat De Panne heeft meegemaakt.”

Uitgever Inan Akban voegt eraan toe: “Het verhaal bewijst hoezeer dramatische omstandigheden kunnen zorgen voor veerkracht en verbondenheid. Het boek is tevens een ode aan alle kinderen ter wereld en hun families die ook vandaag nog met traumatiserend oorlogsgeweld geconfronteerd worden.”

(MVO/BVB)

IJzergeluk wordt uitgegeven bij Beefcake Publishing. Te koop online en in de boekhandel voor 21,50 euro.