De Gaverstreke brengt nieuw heemkundig jaarboek uit

(foto PPW)
Redactie KW

Ondanks de moeilijke omstandigheden door de coronacrisis en de beperkte bereikbaarheid van hun lokaal door de renovatiewerken in Het Pand is de Heemkundige Kring De Gaverstreke er toch in geslaagd zijn jaarlijks werkstuk af te leveren. Als corona geen roet in het eten gooit, wordt het 49ste jaarboek voorgesteld tijdens een voordracht in De Schakel op 17 december om 20 uur.

“In ons lokaal beschikken we over meer dan tweeduizend boeken, tijdschriften, foto’s, kaarten, kranten, rouwberichten en bewerkt archief vanaf de middeleeuwen”, verduidelijkt auteur, webmaster, en bibliothecaris André Braet. “ De gezinssamenstelling van alle Waregemnaars uit de periode van 1600 tot 1815 is daarbij ons paradepaardje.”

Leona Van Nuffel is secretaris en penningmeester. Ze is verantwoordelijk voor alle briefwisseling en contacten en is tevens eindredactrice van het jaarboek. Ze wordt daarbij geholpen door haar man André. “Het nieuwe jaarboek is een mooie aanvulling bij wat over Waregem al aanbod kwam”, zegt ze.

320 pagina’s

“Zo biedt dit jaarboek een verrijking van onze kennis over onze streek. Dit jaar brengt Geert Desmet het boeiende verhaal van Vijvenaar Jan Vanden Borne, internationaal handelaar uit de 16de eeuw en die bepalend was over wie de plak zwaaide over Potegem tijdens de 17e eeuw. Het is leuk om te kunnen noteren dat we nog nooit actief op zoek moesten gaan naar bijdragen.”

“Ook voor onze jubileumuitgave van volgend jaar is nu reeds meer dan de helft van het boek gevuld. Onze oprechte dank gaat dan ook naar de vele auteurs die zich elk jaar vrijwillig inzetten. Samen met hen worden ieder werkjaar wetenswaardige en historische items onder de loep genomen en voor eventuele publicatie besproken. Het jaarboek 2021 telt 320 pagina’s en kan in voorverkoop bekomen worden door storting van 22 euro op rekening BE12 0680 5030 1092.”

(PPW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.