Dana Ketels uit Bredene schreef zelfhulpboek voor mensen met stress

Dana Ketels. (foto MM)
Dana Ketels. (foto MM)
Redactie KW

“In tijden van corona kunnen we inspirerende en hoopgevende verhalen gebruiken”, meent expert lichaamstaal Dana Ketels. De levens- en loopbaancoach schreef onlangs samen met acteur Garry Pastore, bekend van onder meer The Sopranos, het zelfhulpboek Destressed. “Vooral voor West-Vlamingen, bekend om hun ‘zwijg en doe voort’-mentaliteit’ een aanrader.”

Dana Ketels studeerde in een vorig leven ooit communicatie maar belandde samen met manlief in de evenementensector. “Dead-lines, lastminuteprojecten, … het was allemaal dagelijkse kost tussen 2001 en 2014. Trokken we op vakantie, dan hadden we drie dagen nodig om alle besognes achter ons te laten en tot rust te komen.

Toen mijn man tijdens een van onze reizen plots onderuitging, werd het duidelijk dat we niet goed bezig waren. ‘Moeten we ons echt kapot werken om (financiële) zekerheid te vinden?’, vroegen we ons af. ‘Of investeren we in levenskwaliteit?’

Een jaar zeilen

Het resultaat van de denkoefening was dat mijn man voorstelde om een jaar lang te gaan zeilen. In 2016 hebben we die droom gerealiseerd en zijn we met onze twee kinderen vanuit Nieuwpoort richting Australië vertrokken.” Het werd een levensles, die haar in de richting van coaching duwde. Via haar bedrijf Impact Academy leert ze haar klanten vandaag onder meer om te gaan met stress en lastige keuzes. “Net als op een zeiljacht baat het niet in zak en as te blijven zitten als er problemen opduiken. Er zijn altijd oplossingen en andere keuzes.”

Mensen terug op koers krijgen, het was wat Dana echt wou doen met haar leven, zo bleek nadat ze met wankele zeebenen van haar jacht gestapt was. “Ik was toen al volop opleidingen aan het volgen, die me moesten brengen tot een nieuwe carrière. Naast individue-le begeleiding verzorg ik voordrachten over non-verbale communicatie bij bedrijven. Ik ben me gaan verdiepen in lichaamstaal. Die studie leerde me: het lichaam liegt niet, dus is non-verbale communicatie cruciaal. Voor onszelf maar ook voor hoe we omgaan met onze omgeving.”

Dana Ketels samen met Hollywoodacteur Garry Pastore.© gf
Dana Ketels samen met Hollywoodacteur Garry Pastore.© gf

Haar interesse voor wat stress doet met het lichaam deed haar enkele jaren geleden dan weer in de Verenigde Staten belanden, waar ze in contact kwam met acteur en regisseur Garry Pastore, bekend van onder meer de films The Sopranos, Goodfellas, Donnie Brasco, The Irishman , …

persoonlijke missie

“Ik leerde Garry kennen door crowdfunding voor de film Destressed . Ik investeerde een stukje mee in de film, organiseerde een aantal vertoningen in België en Nederland en ben sindsdien altijd in contact met hem gebleven. De missie van de film, mensen aanzetten om op een positieve manier met stress en uitdagingen om te gaan, ligt zo dicht bij mijn persoonlijke missie dat ik per se de productie van de documentaire wilde steunen.”

Het zelfhulpboek Destressed dat Dana nu op de markt brengt, is gebaseerd op de met prijzen bekroonde, gelijknamige documentaire. “Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deelt Garry Pastore zijn persoonlijke zoektocht naar een gezonder evenwicht in onze snel veranderende, onzekere, complexe wereld. In het tweede deel geef ik in tien stappen en via praktische oefeningen tips hoe met meer zelfkennis en veerkracht door het leven te gaan.”

“Mensen moeten in de spiegel durven kijken en de dingen bespreekbaar maken”

Hoe je met stress omgaat, maakt echt een groot verschil uit voor je gezondheid, je welzijn en je omgeving. Kijk, er zal altijd stress zijn in ons leven. Je moet er alleen positief mee leren omgaan”, geeft Dana aan. “Belangrijk is dat mensen hun verantwoordelijkheid leren nemen voor hun mentale gezondheid. Ze moeten in de spiegel durven kijken en de dingen bespreekbaar maken. Zeker tijdens deze coronacrisis. Ik heb al schrijnende verhalen gehoord van ondernemers”, aldus Dana. “Mijn man is al 20 jaar eigenaar van een evenementenbureau. Het is in die branche vandaag soms niet makkelijk om de dag positief te starten. Maar dankzij de opgedane kennis kunnen we ermee om.”

(Marc Mahieu)

Het boek Destressed is beschikbaar via de website https://impactacademy.be/ .