Christine Debreuck trekt deur Langemarkse bibliotheek achter zich dicht

Christine Debreuck (centraal) werd uitgewuifd door haar collega's en het gemeentebestuur. © Robert Barthier
Redactie KW

Na negentien jaar carrière in de Langemarkse bibliotheek gaat bibliothecaris Christine Debreuck met pensioen. “Dit is een van de mooiste beroepen die er bestaat”, blikt ze dankbaar terug. “Maar dankzij mijn kleinkinderen en huisdieren heb ik absoluut geen schrik om in het zwarte gat te belanden.”

Christine Debreuck groeide op in Elverdinge, waar ze ook de lagere school volgde. Na middelbare studies in Roesbrugge Dames in Ieper trok ze naar de verpleegstersschool in Brugge. Na haar huwelijk met Ludwig Gardin vestigde het gezin zich in Sleihage, waar ze vijftien jaar thuis bleef zorgen voor de kinderen Barbara, Sara, Nathalie en Michiel.

“Na één jaar in de bibliotheek in Lichtervelde ging ik uiteindelijk op 1 april 2002 van start in de Langemarkse bib”, vertelt Christine. “Ik beleefde er een heel mooie periode. Ik ben dankbaar dat ik de kans kreeg om deze job uit te oefenen. In de bibliotheek werken is een van de mooiste beroepen die er bestaan. Het contact met de mensen, het boek helpen vinden dat ze verlangen, hun levensverhalen aanhoren… Dat alles bezorgde me onvergetelijke momenten. Maar alles vliegt vlug voorbij.”

“In een zwart gat zal ik zeker niet vallen, nu ik meer tijd zal kunnen vrijmaken voor de kleinkinderen Juliette, Louis, Walraven, Siebrand, Evi, Nicholas en Charlotte. Daarnaast heb ik thuis ook nog een hond Toeska en een kat Filou. Die zullen ook wel wat aandacht nodig hebben. Ik hoop nog lang gezond te blijven en de goede herinneringen uit de bib blijven op mijn netvlies gebrand. Ik zal ze blijven koesteren.”

Vast gezicht

“Voor de bibliotheekbezoekers is Christine een vast gezicht dat aan de balie wegvalt”, aldus schepen Laurent Hoornaert (Tope8920). “Op haar 64 jaar, 11 maand en 15 dagen mocht ze de deur van haar werkplek, de bib, achter zich dichttrekken. Als gemeentebestuur zijn we trots dat ze bijna 20 jaar het gezicht van de bibliotheek was.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.