Buurtbibs in Kooigem en Rollegem krijgen ruimere openingsuren

De buurtbib in Kooigem is binnenkort open op zaterdagvoormiddag.© Stad Kortrijk
De buurtbib in Kooigem is binnenkort open op zaterdagvoormiddag.© Stad Kortrijk
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De buurtbibliotheek in Kooigem zal vanaf april ook elke zaterdagvoormiddag van 10 tot 12 uur open zijn. Daarvoor gaat Kortrijk een samenwerkingsovereenkomst aan met Spiere-Helkijn dat hiervoor vrijwilligers inzet. Ook de buurtbib in Rollegem opent voortaan op zaterdagvoormiddag.

In het bestuursakkoord Beste Stad van Vlaanderen had Kortrijk zich geëngageerd om de openingsuren van de bib in Kooigem opnieuw te verruimen. Nu is die bib enkel open op maandagnamiddag van 14 tot 18 uur. Vanaf 10 april komt daar ook de zaterdagvoormiddag (van 10 tot 12 uur) bij.

Samenwerking met Spiere-Helkijn

Spiere-Helkijn heeft op eigen grondgebied geen bibliotheek, maar veel inwoners gaan wel naar de bib van Kooigem, die op slechts 2 km van de dorpskern gelegen is. Dat kan dankzij de samenwerking tussen de bibliotheken in Zuid-West-Vlaanderen binnen het Eengemaakte Bibliotheeksysteem: wie lid is van een bibliotheek in één van de deelnemende gemeenten heeft automatisch een regio-abonnement dat toegang geeft tot de bibliotheken van de overige gemeenten.

Om de dienstverlening naar de inwoners van Kooigem en Spiere-Helkijn uit te breiden met een extra openingsmoment, wordt nu een samenwerking aangegaan. Vanuit Spiere-Helkijn wordt een pool met vrijwilligers beheerd die de bibliotheek mee helpt openhouden. Kortrijk voorziet in de opleiding en investeert in een zelfuitleentoestel voor de bib, ter ondersteuning van de vrijwilligers.

“Een bibliotheek is meer dan een plaats om boeken te ontlenen en heeft ook een grote sociale functie. Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten. Ik ben blij dat we nu zowel in Kooigem als in Rollegem een extra openingsmoment kunnen creëren”, aldus Axel Ronse, schepen van Cultuur.

Kooigemnaars kozen zelf

Bij het opzetten van de samenwerking lagen nog twee opties op tafel: een extra openingsmoment op woensdagnamiddag of op zaterdagvoormiddag. De Kooigemnaar kreeg het beslissende woord. Via een enquête konden de inwoners van Kooigem laten weten wat zij het beste vonden als extra openingsmoment.

Er kwamen 45 antwoorden waarvan 40 mensen voor zaterdag kozen. Dat betekent dat op zaterdag 10 april de bib opnieuw zal geopend zijn. De samenwerkingsovereenkomst met Spiere-Helkijn geldt alvast minstens tot 2025.

Bib Rollegem voortaan ook op zaterdag open

Ook in Rollegem zal de buurtbibliotheek voortaan open zijn op zaterdagvoormiddag van 10 tot 12 uur. Recent haalde ook de Gemeenschapsraad in Rollegem nog aan dat ze een openingsmoment op zaterdag belangrijk vinden.

Om dit te realiseren, wordt het openingsmoment op maandagnamiddag wel ingekort van 16 tot 18 uur (ipv 14 tot 18 uur). Op woensdag verandert er niets en blijft de bib open van 14 tot 17 uur. Net als in Kooigem wordt er geïnvesteerd in een zelfuitleentoestel en zal al het materiaal worden voorzien van de nodige tags om compatibel te zijn hiermee.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.