Bruggelingen David Van Reybrouck en Pieter Gaudesaboos op longlist nieuwe literaire Boonprijzen

David Van Reybrouck. © BELGA

De longlist voor de Boon, de nieuwe Vlaamse literatuurprijs, is vrijdagochtend bekendgemaakt. De prijs werd dit jaar in het leven geroepen. De vzw Vlaamse Literatuurprijs zal op 24 maart twee winnaars bekronen in de categorieën ‘fictie en non-fictie’ en ‘kinder- en jeugdliteratuur’. Twee vakjury’s maakten een selectie uit 676 inzendingen en kozen telkens vijftien boeken die kans maken op een Boon. Onder anderen David Van Reybrouck en Pieter Gaudesaboos uit Brugge prijken op de longlist.

“Met lichte tegenzin haalden we fantastische boeken weg van de ultieme stapel. We werden het eens over de zeer mooie longlist met vijftien boeken die we zullen blijven lezen en voorlezen, en die we nu onder de kerstboom leggen”, zegt oud-nieuwsanker Martine Tanghe. Zij was de juryvoorzitter voor de categorie kinder- en jeugdliteratuur.

Fictie en non-fictie

Op de longlist voor de categorie fictie en non-fictie prijken belangrijke namen. Zo koos de jury voor A.D. van Gustaaf Peek, De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker, De gevangenisjaren van Erdal Balci, De grenzeloze rivier van Mathijs Deen, De kosmische komedie van Frank Westerman, De Poel van Pauline de Bok, Erasmus: dwarsdenker van Sandra Langereis, Ik ga leven van Lale Gül, Is dit alles? van Jan Postma, Jaguarman van Raoul de Jong, Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld, Nieuw België van Tom Naegels, Revolusi van David Van Reybrouck, Trofee van Gaea Schoeters en Willem die Madoc maakte van Nico Dros.

Kinder- en jeugdliteratuur

Kandidaten binnen deze categorie zijn De eik was hier van Bibi Dumon Tak en Marije Tolman, De Tunnel van Anna Woltz, Een zee van liefde van Pieter Gaudesaboos, Er was eens een koe van Pim Lammers en Marije Tolman, Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk en Yvonne Lacet, Het bamboemeisje van Edward van de Vendel en Mattias de Leeuw, Het kleine huis bij de rivier van Selma Noort, Later als ik groot ben van Bette Westera en Mattias de Leeuw, Lennox en de gouden sikkel van Zindzi Zevenbergen, Brian Elstak en Hedy Tjin, Mijn oma van Jan De Kinder, Papa is een ijsbeer van Edward van de Vendel en Saskia Halfmouw, Schaduw van Toet van Lida Dijkstra en Djenné Fila, Wat is kunst? van Ted van Lieshout, Witje van Paul de Moor en Kaatje Vermeire en Zonder titel van Erna Sassen en Martijn van der Linden.

Pieter Gaudesaboos
Pieter Gaudesaboos © BC

Midden januari wordt de shortlist verwacht. Op 24 maart zullen de twee winnaars worden bekendgemaakt in CC de Grote Post in Oostende. Zij krijgen elk 50.000 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.