Bruggeling Pieter Gaudesaboos en Marieke Lucas Rijneveld winnen eerste editie Boon literatuurprijs

Behalve de eer ontvangen beide winnaars ook 50.000 euro. © BELGA

Auteurs Pieter Gaudesaboos uit Brugge en de Nederlandse Marieke Lucas Rijneveld zijn donderdag de eerste winnaars geworden van de Boon literatuurprijs. Beide schrijvers wonnen ook de publieksprijs in hun categorie.

Met Gaudesaboos verzilvert de enige Belg onder de tien genomineerden, in twee categorieën, zijn nominatie. Zijn boek ‘Een zee van liefde’ kwam als laureaat uit de bus in de categorie kinder- en jeugdliteratuur. “De kracht van dit boek ligt in de eenvoud: de tekst is uitgepuurd, er staat geen woord te veel en elk detail klopt. Soms zijn er helemaal geen woorden nodig, en dan vertellen de al even uitgepuurde en nostalgische tekeningen het verhaal voort”, aldus het juryrapport.

In de categorie fictie & non-fictie ging de prijs naar de Nederlandse auteur Marieke Lucas Rijneveld met het boek ‘Mijn lieve gunsteling’. Beide winnaars kregen elk 50.000 euro en een zilveren zegelring, gemaakt door Jero Goudsmid uit Oostende.

Beide winnaars kregen ook een zilveren zegelring, gemaakt door Jero Goudsmid uit Oostende.
Beide winnaars kregen ook een zilveren zegelring, gemaakt door Jero Goudsmid uit Oostende. © BELGA

Mediapartners VRT en De Standaard ontvingen in totaal meer dan 10.000 stemmen voor de publieksprijs die ze samen organiseerden. Het publiek volgde het oordeel van de vakjury over de hele lijn en bekroonde opnieuw Pieter Gaudesaboos – met bijna de helft van de stemmen – en Marieke Lucas Rijneveld. Beide winnaars ontvangen hiervoor elk nog eens 5.000 euro.

De Boon sluit aan bij de andere literatuurprijzen in het Nederlands taalgebied: de Libris en de Boekenbon Literatuurprijs.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.