Brugge in Tweede Wereldoorlog gezien door Duitse ogen

Filip Debaillie met zijn nieuwe boek. © Davy Coghe
Redactie KW

Foto’s over de Duitse aanwezigheid in Brugge tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn zeldzamer dan die van de Grote Oorlog in 1914-1918. Met zijn boek ‘Stad in oorlog. Brugge 1940-1944’ brengt Filip Debaillie hier verandering in.

Al deze zomer publiceerde de Gistelse auteur Filip Debaillie (1966) een eerste deel over Brugge tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoewel er weinig ruchtbaarheid aan de publicatie werd gegeven, vond uitgever Bonte het toch de moeite waard om een tweede deel uit te brengen.

Man-in-de-straat

“Meer dan 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is nog steeds niet alles beschreven wat er toen is gebeurd”, vertelt Debaillie. “Honderden boeken beschrijven het militaire aspect van die oorlog, maar weinig boeken hebben aandacht voor de man-in-de-straat. Dagelijks werden ze geconfronteerd met honger, bombardementen, razzia’s, intimidaties… ook in Brugge. Daarom probeer ik aan de hand van een honderdtal originele foto’s het beeld van Brugge tijdens de oorlog aan te vullen.” De foto’s in het boek zijn door Duitse soldaten genomen, meestal als herinnering aan hun bezoek of aan hun inkwartiering in de stad. Aangezien Brugge toen toch een aantal kazernes rijk was en ook de Feldkommandatur er gevestigd was, was de stad altijd door Duitse soldaten overrompeld. De foto’s brengen de oorlog weer tot leven. Soms zijn ze tragisch, soms grappig, soms ontroerend. Veelal betreft het ongepubliceerde foto’s die Debaillie in het buitenland kon verwerven. “Dat gebeurt dankzij een netwerk van geïnteresseerden die elkaar op de hoogte houden van wat er her en der te koop wordt aangeboden, of door ruil.” Alle foto’s zijn, net zoals in het eerste deel, voorzien van een korte begeleidende tekst. Soms wordt het militaire aspect besproken, soms ook het toeristische of het sociale. “Het is de bedoeling dat de twee delen de herinnering aan die moeilijke periode waarin Brugge zich toen bevond, levendig houdt. Ik ben ervan overtuigd dat ze een waardevolle aanvulling zullen zijn op de reeds verschenen boeken over Brugge”, aldus Filip. (CW)

‘Stad in Oorlog. Brugge 1940-1944’ van Filip Debaillie verscheen bij de Brugse uitgeverij Bonte, telt 200 blz. en kost 29,95 euro. Verkrijgbaar in boekhandel. Info: filip.debaillie@telenet.be of bontemagazine@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier