Broer en zus schenken leesloep aan Meense bib

Caroline en Filip Demeulenaere schonken een leesloep aan de bibliotheek.© WO
Caroline en Filip Demeulenaere schonken een leesloep aan de bibliotheek.© WO
Redactie KW

Caroline en Filip Demeulenaere, beiden uit Menen en zelf slechtziend, schonken een leesloep aan de Meense Bibliotheek.

Caroline Demeulenaere is 60 jaar en al sinds haar veertigste slechtziende. “Het begon bij het tennis spelen. Beetje bij beetje ervoer ik dat ik regelmatig naast de bal sloeg waardoor er een belletje ging rinkelen. Het slecht zien, zit immers in de genen.”

“Mijn broer Etienne is omzeggens volledig blind en bij hem begon het al op zijn zestiende. Toch blijf ik lezen en inmiddels ben ik ook al enige tijd voorzitter van Luisterpuntbibliotheek. Ik wil immers graag andere slechtzienden helpen”, vertelt Caroline.

Hulpmiddel

“Ik daarentegen ben nog maar tien jaar met het probleem geconfronteerd”, zegt haar broer Filip. “Ik was al 55 à 56 jaar toen ik slecht begon te zien. Daarom wilden we een leesloep, die zo’n 4.000 euro kost, schenken aan de bibliotheek. “Dat geld komt wel niet uit onze eigen zak maar via subsidiëring van Het Vlaamse Agentschap voor personen met een handicap.”

Thuis had Caroline al een dergelijk toestel. Toen ze het verving, testte ik de leesloep even om te kijken of dat ook voor mij een hulp zou kunnen betekenen. Dat bleek inderdaad zo te zijn en ik schafte me ook een nieuw toestel aan. Het oude toestel hadden we nu over; we kozen ervoor om het aan de bibliotheek van Menen te schenken.”

Luisterpunt

In de bib zijn er nog andere mogelijkheden voor personen met een visuele handicap of dyslexie, denk maar aan de grootletterboeken en luisterboeken.

Met de schenking willen Caroline en Filip Demeulenaere ook de aandacht vestigen op Luisterpunt. Luisterpunt is de Vlaamse Openbare Bibliotheek voor personen met een leesbeperking en bezorgt lectuur op maat. Dat kan via verzending gebeuren maar men kan ook boeken downloaden of streamen via www.luisterpuntbibliotheek.be . Meer info voor wat betreft de Bib van Menen op bib@menen.be

(WO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.