Boek over de wederopbouw van Diksmuide na WOI voorgesteld

Redactie KW

Na de zware jaren van een oorlog die met grote vernietiging over Diksmuide raasde, werd honderd jaar geleden gestart met de heropbouw van de stad. De geschiedenis rond de heropbouw werd door het stadsarchief gebundeld in een boek, met 350 pagina’s en vol unieke foto’s, wordt vanaf 14 december te koop wordt aangeboden voor de prijs van 20 euro. Het boek draagt de titel ‘Diksmuide en de gemeenten van de IJzer – Wederopbouw 1919-1929’.

“Het boek waarin het herstel van de stad en dorpen, de landbouw maar ook de mensen die de regio uit het niets weer opbouwden centraal staat is het verhaal van hoop, iets wat we vandaag ook heel goed kunnen gebruiken”, aldus Katleen Winne (Idee Diksmuide), schepen van erfgoed. “Een perfect mooi eindejaarsgeschenk.”

In het boek vindt men een opmerkelijke passage over de bouw van het oorlogsmonument aan de Hoge Brug in Kaaskerke ( de IJzertoren). Onderzoek en teksten zijn van de hand van stadsarchivaris Chris Vandewalle en historicus Simon Augustyn, die tijdelijk werkte in Diksmuide binnen het project Feniks 2020. Het beeldmateriaal werd uit eigen archief maar ook dankzij de hulp van andere binnen- en buitenlandse archieven, bibliotheken en documentatiecentra verkregen.

Voor het ontwerpen van het boek werd een subsidie van 4.000 euro ontvangen van de provincie West-Vlaanderen van de actie ‘Ik zomer West-Vlaams’ en met de actie ‘koop, spaar en beleef in Diksmuide’, gekoppeld aan dit project van de provincie konden toeristen in eigen streek deelnemen aan de spaaractie om een boek te winnen. Zo werden 250 boeken gereserveerd. Het boek werd in een oplagen van 1.000 exemplaren gedrukt en hiervan zijn er al ruim 250 verkocht in voorverkoop. Het boek is dus vanaf 14 december te koop bij de Standaard Boekhandel en in het stadhuis aan het onthaal en bij de dienst toerisme.

(ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.