Boek ‘De Kust. 4 augustus 1945. De zomer van de vrijheid’ voorgesteld

De eerste exemplaren van het imposante boek werden door de uitgever Ronny Gobyn, en de twee auteurs Birger Stichelbout en Jeroen Cornilly, overhandigd aan de twee gedeputeerden, Jurgen Vanlerberghe en Sabien Lahaye-Batthieu. © (Foto FRO)
Redactie KW

In het boek ‘De Kust. 4 augustus 1945. De zomer van de vrijheid’ wordt een volledig programma getoond van de Belgische kust tijdens de zomer na de Tweede Wereldoorlog. Het uniek tijdsdocument werd op woensdagmorgen 4 augustus 2021, exact 76 jaar na datum, voorgesteld door de provincie West-Vlaanderen en Uitgeverij Tijdsbeeld in het provinciedomein Raversyde te Oostende.

Het boek neemt de lezer mee naar 4 augustus 1945. Die dag nam een Amerikaans legervliegtuig haarscherpe, bijzonder gedetailleerde luchtfoto’s van de hele Belgische kuststrook, van Knokke tot De Panne. Birger Stichelbaut en Wouter Gheyle, twee archeologen aan de UGent, ontdekten eind 2019 de filmrol met de foto’s in de US National Archives in Maryland, USA. De meer dan 200 foto’s van stranden, duinengordels, havens en het ongerepte hinterland, sprongen meteen in het oog. Ze zijn niet verticaal, maar schuin genomen.

Het boek telt 264 bladzijden, met 200 afbeeldingen, waarvan 83 panoramafoto’s. Om de foto’s (60 op 30 cm) tot hun recht te laten komen, werd gekozen voor een groot formaat boek. Via de coördinaten op de foto’s wordt de lezer langs meer dan 800 hotspots gegidst. Het boek kost €59,90 euro. Het boek is verkrijgbaar in het provinciaal domein Raversyde en in de betere boekhandel. (FRO)

Oostende, 4 augustus 1945: onderaan het totaal verwoeste derde Kursaal en de sterk beschadigde of plat gebombardeerde hotels en dijkvilla’s. Centraal het Leopoldpark voor het doortrekken van de Leopold II-laan en met het geëxplodeerde postgebouw. Het ronde gebouw is het ‘Panorama van de IJzer’ aan het derde handelsdok, dat in 1948 werd gedempt om het stadhuis te bouwen.
Oostende, 4 augustus 1945: onderaan het totaal verwoeste derde Kursaal en de sterk beschadigde of plat gebombardeerde hotels en dijkvilla’s. Centraal het Leopoldpark voor het doortrekken van de Leopold II-laan en met het geëxplodeerde postgebouw. Het ronde gebouw is het ‘Panorama van de IJzer’ aan het derde handelsdok, dat in 1948 werd gedempt om het stadhuis te bouwen. © NARA Washington/UGent

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier