Bieke Depoorter stelt fotoboek voor: “Door bardanseres Agata te fotograferen, leerde ik mezelf beter kennen”

Bieke Depoorter.© Sebastian Steveniers
Bieke Depoorter.© Sebastian Steveniers
Gerda Verbeke

De gerenommeerde Anzegemse fotografe Bieke Depoorter lanceerde zopas haar nieuwe fotoboek ‘Agata’. Het is het vijfde boek van haar hand is het sluitstuk van een verhaal over een unieke samenwerking én een bijzondere vriendschap tussen twee jonge vrouwen die elkaar voor het eerst ontmoetten in een stripteaseclub in Parijs.

“Het was in oktober 2017 dat de Poolse Agata en ik elkaar ontmoetten”, begint Bieke haar verhaal. “Een buitenwipper nodigde me uit om iets te drinken aan de bar terwijl Agata aan het dansen was. Achteraf raakte ik aan de praat met haar en vierden we haar 24ste verjaardag. De volgende dag nam ik de eerste foto van haar. Dat was het begin van een lange vriendschap met fotografie als rode draad. ”

“We creëerden een eigen universum dat ons de mogelijkheid bood om onszelf te bevragen over thema’s waar we op dat moment mee worstelden”, vervolgt Depoorter die een van de vier Belgische fotografen is van het wereldvermaarde collectief ‘Magnum Photos’. “Gedurende drie jaar groeide ons werk uit tot een project dat meer vragen oproept dan het kan beantwoorden”, stelt de fotograaf met Ingooigemse roots.

Verzegelde pagina’s

“Doorheen het boek illustreer ik hoe de vriendschap evolueert naar een complexe relatie. Het verhaal van een jonge vrouw die een fotograaf gebruikt in de zoektocht naar haar eigen identiteit enerzijds en het verhaal van een fotograaf die een jonge vrouw gebruikt om het fotografisch auteurschap en zichzelf beter te begrijpen anderzijds”, verduidelijkt Depoorter, die in 2009 in het KASK in Gent een masterdiploma in de fotografie behaalde. “De verzegelde pagina’s bevatten alternatieve verhalen en beelden. Maar het is niet vrijblijvend, want er ontstaat een zekere betrokkenheid. Op die manier stel ik het cliché van de fotograaf als objectieve getuige in vraag en toon ik dat er meer dan één allesomvattend waarheidsbeeld bestaat.”

Hieruit vloeit voort dat ‘Agata’ meer vragen oproept dan antwoorden geeft. “Dat kan ook verwarrend worden”, schrijft Depoorter in een brief aan Agata die te lezen is op de solo-expo van Track & Trace in Kortrijk. Ook haar broer, mediakunstenaar Dries Depoorter, is er te zien met zijn installatie ‘The Lookout’.”

Waarheid

“Als iemand naar je kijkt, dan ontstaat er een andere bewustwording en ga je je anders gaan gedragen”, aldus Depoorter. “Als Agata interactie had met mannen voor het werk, maar ook erbuiten, werd ik geconfronteerd met de vraag of ze bepaalde acties deed omdat ik erbij was als fotograaf. Ik worstelde ermee omdat ik eerst onzichtbaar wilde zijn, maar besefte dat dat niet kon. Ook de selectie van de beelden was confronterend. Waarom laat ik bepaalde beelden al dan niet zien? Waarom bescherm ik haar? Hoe komt het dat ik zo persoonlijk betrokken ben?”

“Alleszins is de waarheid gelaagd en poog ik met de binnenpagina’s om dit te tonen. Ik dacht vaak dat het project eindig was, maar telkens opnieuw zag ik mijn eigen foto’s in een ander daglicht. Die nieuwe invalshoeken wilde ik vervolgens opnieuw onderzoeken. Door naar Agata te kijken en haar te fotograferen, leerde ik mezelf beter kennen. We werden elkaars spiegel”, besluit Depoorter.

 © Copyright Bieke Depoorter
© Copyright Bieke Depoorter

Het boek kon tot stand komen met de steun van stad Kortrijk en is te koop via www.biekedepoorter.com en in de boekhandel voor 69 euro. Bij aankoop via de website, krijg je er een grote gesigneerde poster bij.

Op 17 april is er in Kortrijk een signeersessie van 10 tot 17 uur. Meer info op www.facebook.com/events/450466112911677 en www.trackandtracekortrijk.be . De expo loopt nog tot 25 april 2021.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier