Bib in OC Het AppLauws ontvangt eerste bezoekers

Christophe Lefebvre

Het futuristische gebouw stond er al en de nieuwe naam werd al gekozen maar maandagvoormiddag werd het nieuwe cultuurcentrum van Lauwe ook daadwerkelijk in gebruik genomen. De gloednieuwe bibliotheek opende er de deuren en kreeg meteen al een eerste bezoeker over de vloer.

Het werd een project dat de Lauwenaars decennialang in de ban heeft gehouden: een nieuw en uiterst functioneel cultureel centrum. Enkele jaren geleden raakte het project dan in een stroomversnelling en werd gestart met de bouw van het complex, op een unieke stek met zicht op de Leievallei.

Nadat het gebouw enkele maanden, mede door de coronacrisis, leeg bleef staan, werden de eerste diensten maandagmorgen opgestart. “Vandaag opent de nieuwe bibliotheek in Het AppLauws, een naam gekozen door de inwoners van Lauwe zelf, als deel van een gefaseerde opstart”, klonk het bij een trotse burgervader.

“Vanaf 10 uur deze morgen konden de eerste boekliefhebbers hier terecht om er tussen de meer dan 16.000 titels te snuisteren. Later zullen nog meer diensten hier hun intrek nemen, waardoor Het AppLauws het centrale punt voor iedere Lauwenaar zal worden.”

Eerste ontlener

Stipt om 10 uur ontleende Johan Verstraete (66) dan ook als eerste een titel uit de nieuwe bibliotheek. “Ik ben al meer dan 30 jaar een vaste bibbezoeker”, liet hij optekenen. “Ik was er als de kippen bij om die traditie ook hier verder te zetten want als buurman van het gebouw moet ik niet ver lopen.”

“De inventaris van de bibliotheek gebruik ik vooral voor opzoekwerk naar stambomen, een nogal gespecialiseerde tak en toch kon ik hier al mijn gading vinden. Indien er titels niet beschikbaar zijn in Lauwe, dan kan ik ze probleemloos via het digitale platform in Menen bestellen om ze dan later te komen ophalen.”

De eerste 200 bezoekers van de nieuwe bibliotheek zullen allen een klein plantje als geschenk krijgen. Een bezoek aan Het AppLauws verloopt coronaveilig, daar maximaal 30 personen worden toegelaten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.