Beernemse ‘Messy Chef’ brengt tweede boek uit: “Koken moet meer dan ooit plezierig blijven”

Jelle Beeckman: “Koken moet je vooral graag doen.”©Bram Debaenst
Jelle Beeckman: “Koken moet je vooral graag doen.”©Bram Debaenst
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Jelle Beeckman, alias ‘The Messy Chef’ uit Beernem, lanceert een tweede boek. Zijn eerste exemplaar kwam nog geen jaar geleden uit. Ook deze keer staat plezier in de keuken centraal.

Al sinds de lancering van zijn eerste boek, stopte Beeckman nooit met schrijven. “Dagelijks schrijf ik ook nieuwe dingen op en probeer ik gerechten uit. Toen de uitgeverij me contacteerde om aan een tweede boek te beginnen, had ik eigenlijk al weer genoeg schrijfsels om een boek te vullen”, lacht de ‘Messy Chef’.

Beeckman kookt naar eigen zeggen in een ‘no-nonsense’-stijl. “Eigenlijk zijn het allemaal vrij simpele gerechten met een leuke twist. Zo werk ik bijvoorbeeld een knolseldersoep af met krokant gebakken cornflakes. Dat klinkt opvallend, maar is eigenlijk erg lekker. Daarnaast heb ik ook een gerecht met een croque monsieur met garnaalkrokettenvulling.”

Foodtruck

Beeckman combineert zijn passie voor koken met een job als maatschappelijk werker. Daarnaast heeft hij ook een foodtruck. “Die kon ik het laatste jaar nog niet van stal halen door corona en dat vind ik erg jammer. Ik schrijf heel graag over eten, maar ik praat er nog liever over. Ik mis het dan ook dat ik niet fysiek mensen kan ontmoeten die mijn eten proeven.” De Beernemnaar het plezier in koken belangrijker dan ooit. “Ik ben er constant mee bezig en wil mijn gerechten graag delen. Ik plaats ook dagelijks teksten en gerechten op sociale media.” Intussen kreeg hij al heel wat leuke reacties van mensen die zijn boek hebben ‘uitgekookt’. “Drie weken geleden was ik op bezoek bij mijn fotograaf. Op zijn koelkast hing een boodschappenlijstje met ingrediënten voor gerechten uit mijn boek. Dat doet heel veel deugd.”

Ik schrijf heel graag over eten, maar ik praat er nog liever over

Koken is volgens Beeckman serieuzer geworden. “Iedereen was criticaster en alles moest fine dining zijn. Nadien kwamen de gezonde trends en werd er gekookt op een deskundige manier, op het wetenschappelijke af. Ik heb daar niks op tegen, maar ik miste plezier in de keuken. Voor mij is dat ontspanning. Koken hou je enkel vol als je het graag doet. Als je het vreselijk vindt om te lopen, hou je het ook niet lang vol.”

Ook de gezinsleden van Beeckman, kersvers papa van een tweede kindje, mogen genieten van zijn kookkunsten. “Mijn vriendin zegt vaak dat ze met haar gat in de boter is gevallen. Mijn dochter is intussen 2,5 jaar en helpt af en toe mee in de keuken. Dat is keileuk, want zo ontdekt ze ook nieuwe dingen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.