Bart De Vleeschouwer (54) uit Oostende schrijft boek na verwoestende brand in zijn huis

Bart kaderde de onbewoonbaarheidsverklaring van toen in.©Jeffrey Roos JR
Bart kaderde de onbewoonbaarheidsverklaring van toen in.©Jeffrey Roos JR
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

“Je hele hebben en houden in rook zien opgaan tijdens een alles verwoestende brand, dat wil niemand meemaken.” Bart De Vleeschouwer schreef een boek over de brand die zijn woning nagenoeg volledig verwoestte in de nacht van 30 op 31 oktober 2017.

Bart woont in het achterhuis van zijn ruime woning in de Steensedijk. Zijn ex-partner woont in het huis met uitkijk op de straat. Het is daar dat het noodlot die bewuste dinsdagnacht in 2017 omstreeks 0.30 uur toesloeg. “Mijn ex-partner was ondertussen getrouwd met zijn nieuwe vriend, die er ook woonde. De brand ontstond toen hij een sigaret had laten vallen. Toen hij die niet meer vond, is hij gaan slapen.”

Sigaret in de zetel

De bewuste sigaret bleek tussen de kussens van de zetel gevallen te zijn. Veel was er niet nodig om het hele huis in lichterlaaie te zetten. De ex-partner, die apart sliep, kon zich snel uit het huis redden en ook Bart kon via de buitendeur uit het huis verdwijnen. De man van de ex-partner moest door de brandweer uit het huis gered worden. “Ik neem die jongen niets kwalijk”, vervolgt Bart. “Zoiets doe je niet met opzet. Wat gebeurd is, is gebeurd.”

Toch blikt Bart met een wrange nasmaak terug op wat er is gebeurd. “Op zo’n moment ga je door een emotionele rollercoaster. Maar de steun die ik op dat moment heb gekregen van buren, familie en vrienden, dat is onvoorstelbaar.”

Zware indruk

Bart had naar eigen zeggen minder moeite dan gedacht met de verwerking van de brand. “Ik probeer altijd de betere kant van gebeurtenissen te zien”, duidt Bart. “Al moet ik wel zeggen dat het een zware indruk op me heeft nagelaten en dat het een zware impact heeft gehad op mijn leven. Het neerschrijven in een boek zou me deels helpen met de verwerking en dat deed het ook.”

Na de brand kwam het coronavirus en dat heeft het hele proces in een stroomversnelling gebracht. “Ik werkte in het Casino van Oostende en kwam op economische werkloosheid te staan. Opeens had ik zeeën van tijd en zo is het boek er sneller dan verwacht gekomen. De voorbije coronaperiode is een werelddrama en kwam net na mijn persoonlijk drama. Een periode gevuld met triestige afscheidsmomenten en bescheiden feestmomenten. Ook daarover heb ik geschreven in het boek”, aldus De Vleeschouwer.

Nooit vergeten

Ondertussen is het hele huis van Bart terug opgebouwd na de brand, maar de brand zal altijd voelbaar blijven. Bart kaderde zelfs de onbewoonbaarheidsverklaring van het huis in. “Je mag zo’n brand dan wel verwerken, vergeten doe je nooit”, besluit de auteur.

Het boek wordt uitgegeven door de Nederlandse uitgeverij Boekscout en kost 19,5 euro. Bestellen kan via Bart: bart1.dvl@gmail.com .

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten