Artistieke boekenruilkastjes in alle deelgemeenten Alveringem

foto gf
Redactie KW

Op initiatief van de intergemeentelijke projectvereniging CO-IJzervallei staat er vanaf heden een boekenruilkastje in elke Alveringemse deelgemeente. Lezers kunnen via de kastjes boeken uitwisselen.

De gemeenten Alveringem, Lo-Reninge, Diksmuide en Houthulst maken deel uit van CO IJzervallei, een intergemeentelijk cultureel samenwerkingsverband. In totaal werden een twintigtal kastjes uitgezet, voor Groot-Alveringem zijn het er zeven.

“Boekenruilkastjes zijn minibibliotheekjes die vrij toegankelijk zijn voor geïnteresseerden”, zegt Thea Marchand op het gemeentehuis. “Ze schenken gelezen boeken een tweede, derde, vierde… leven bij een nieuw lezerspubliek. Het principe is simpel: je neemt een boek uit het kastje en je zet eentje uit je eigen collectie in de plaats. We vragen dat de boeken die je in omloop brengt in goede staat zijn, zonder beschadigde kaft of uitgescheurde bladen.”

“Iedereen kan zijn steentje bijdragen. De bibliotheken uit de deelnemende gemeenten hebben een gevarieerde startcollectie voorzien. Dorpsbewoners of toevallige passanten, jong en oud(er) kunnen eruit kiezen en ruilen met een ander exemplaar. Na het lezen heb je de keuze: je ruilt het boek voor een ander uit het bibliotheekje, je houdt het zelf of je geeft het door aan iemand die je kent.”

“Zo blijft het aanbod wisselend en gevarieerd. Het is de bedoeling dat de kastjes in het oog springen. Daarom deden we een beroep op bewonersplatforms, lokale creatievelingen en mensen van het creatieve atelier van Duin & Polder Duindoorn om ze te maken. Een medewerker van de gemeente zal af en toe een kijkje gaan nemen bij de boekenruilkastjes om te zien hoe alles loopt. We vragen dan ook aan iedereen om ze met respect te behandelen en ze uitsluitend te gebruiken waarvoor ze dienen.”

Zeven locaties

In Alveringem staan de zeven ruilkastjes op volgende locaties: aan de hoofdingang van het gemeentehuis (Alveringem), bij het Dorpspunt (Beveren), nabij de Sint-Lambertuskerk (Hoogstade), de kerk van Izenberge, aan gemeenschapszaal ’t Dorpshuis (Gijverinkhove), aan ’t Dorpspunt (Stavele) en tegenover de gemeenschapszaal in Leisele.

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier