Ann Lootens (60) schrijft al 25 jaar boekjes voor jonge lezertjes

An nLootens (Foto Davy Coghe)© Davy Coghe
An nLootens (Foto Davy Coghe)© Davy Coghe

Al 25 jaar schrijft Ann Lootens de leukste boekjes voor beginnende lezertjes. De rode draad is steeds leesplezier en dat is niet anders in haar nieuwe reeks. Met imaginair tromgeroffel stelt ze ‘Lees je mee met juf Fie Fop?’ voor. “Ik zat soms zelf hardop te lachen met de fratsen”, aldus de kinderboekenschrijfster.

In haar 60ste levensjaar heeft Ann Lootens uit de Kardinaal Mercierstraat met Bel wil naar het bal haar 60ste leesboekje klaar voor Clavis. Al 25 jaar schrijft de Brugse kinderboekjes voor deze uitgeverij, nog een mijlpaal dus. “Daar kan ik zelfs nog eentje aan toevoegen. In 2021 viert de Jeudboekenmaand namelijk haar 50ste verjaardag. De slogan van deze feesteditie is ‘Lezen is een feest!’ en net dat thema loopt al jaren als een rode draad doorheen mijn werk. Bij leren lezen moet het leesplezier altijd voorop staan”, begint Ann. De kinderboekenschrijfster is ondertussen met pensioen, maar gaf vroeger les in een school voor buitengewoon onderwijs. Ook daar vond ze kinderen leren lezen haar grootste uitdaging.

“Ik kom uit een heel warm nest waarin boeken centraal stonden. Mijn papa las heel veel voor uit boeken. De liefde voor boeken en taal kreeg ik dus van thuis mee en de leerkrachten op school wakkerden mijn leeshonger enkel nog meer aan.”

“In de klas heb ik als juf de liefde voor het lezen altijd willen doorgeven, net als aan mijn twee zonen en vijf kleinkinderen. Thuis heb ik een grote koffer en een boekenkast vol kinderboeken waarop ik in de loop der jaren zelf verliefd op ben geworden.”

Dankbaar publiekje

Ann is haar doelpubliek altijd trouw gebleven. “De eerste lezertjes zijn een heel dankbaar publiek om voor te schrijven. Bovendien kan ik me al altijd heel goed in hun leefwereld bewegen.”

In Clavis vond Ann een trouwe partner in crime. Al een kwarteeuw duurt hun huwelijk. “Ik ben dankbaar voor de kansen die ik de voorbije jaren kreeg en nog steeds blijf krijgen. Daarbovenop heeft Clavis me ook altijd zeer aangenaam verrast met de keuze voor illustratoren. Ook nu was ik zeer opgetogen met het resultaat. Bel wil naar het bal , het eerst boek in de nieuwe reeks Lees je mee met juf Fie Fop?, werd in een prachtig jasje gestopt dor illustratrice Ina Hallemans.”

“Juf Fie Fop heeft nog veel leuke verhalen in petto”

Ook in deze nieuwe reeks staat leesplezier voorop. “Lezen moet een feest zijn, net als leren lezen. De vrolijkheid moet er van afspatten. Ik wil dat kinderen kunnen spelen tijdens het lezen, zingen en zelfs musiceren. Ik wil dat ze in een leefwereld terechtkomen waarin ze zich geborgen voelen. Ik hoop ook dat ouders en grootouders het belang inzien van het (voor)lezen. Lezen is essentieel in het leven. Je hebt het altijd nodig. Sommige kinderen lezen als het ware als vanzelf, voor anderen gaat het moeilijker. Ik wil het voor alle kinderen leuk maken.”

Absurde humor

Humor heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de boekjes van Ann. “En dan vooral absurde humor, want kinderen kunnen daar ongelooflijk van genieten. Toen ik mijn nieuwste boekje toonde aan mijn kleinzoon van acht jaar, begon hij spontaan te lachen. Hij kreeg meteen zin om Bel wil naar het bal te lezen. Fijn toch?!”

Het staat vast dat juf Fie Fop nog heel wat avonturen zal beleven de komende jaren. “De inspiratie blijft komen en ik vind het nog steeds leuk om kinderboeken te schrijven. Ik zat soms zelf hardop te lachen met de fratsen van Bel de koe en juf Fie Fop terwijl ik aan het schrijven was. En juf Fie heeft nog heel wat avonturen in petto die ze wil vertellen!”

>> ‘Bel wil naar het bal’ van Ann Lootens is uitgegeven bij Clavis en kost 15,95 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.