André Gysel schrijft oorlogsboek over Roger Lambrechts

André Gysel met het pas verschenen oorlogsdagboek over Roger Lambrechts. (foto ACK)©type=
André Gysel met het pas verschenen oorlogsdagboek over Roger Lambrechts. (foto ACK)©type="Seq" annie callewaert
Redactie KW

André Gysel werkte samen met Hubert Paulissen aan een nieuw oorlogsboek, dat opgetekend werd aan de hand van een dagboek van Roger Lambrechts, de grootvader van Hubert. De huisarts vocht mee in de Eerste Wereldoorlog, ging in het verzet en werd later onthoofd in Duitsland.

“Ik had een kast geërfd en daarin vond ik het ongeschonden dagboek van mijn grootvader, gedetailleerd maar haastig en slordig neergeschreven in het Frans”, vertelt Hubert Paulissen. “Nieuwsgierig begon ik erin te lezen en het bleek te gaan om zijn ervaringen tijdens WO I aan het front in de Westhoek. Terwijl ik hiermee bezig was, maakte ik kennis met André Gysel. André was jarenlang leerkracht geschiedenis en Nederlands en had al heel wat vertaalwerk van oorlogsdagboeken op zijn actief staan.”

Dokter Roger Lambrechts kreeg als oorlogsheld een straatnaam in Dilbeek. “Hij was hulparts tijdens de Eerste Wereldoorlog en verbleef zoals de rest van het Belgisch leger noodgedwongen vier jaar in de loopgraven achter de IJzer. Pervijze, Oud Stuivekenskerke, Avekapelle, Oostkerke, Steenkerke en nog heel wat dorpen komen in zijn verhaal voor. Namen van dorpen die bij Hubert geen belletje deden rinkelen, maar die hij intussen wel kent”, vertelt André.

Onthoofd

“Roger doet aan het front heel wat praktijkervaring op en vestigt zich na de oorlog als arts in Dilbeek. Wanneer in mei 1940 nazi-Duitsland in de aanval gaat, kiest dokter Roger Lambrechts resoluut voor het verzet, waarna de Geheime Feldpolizei in april 1942 zijn artsenpraktijk binnenvalt en beslag legt op erg bezwarende documenten. De dokter wordt in Sint-Gillis opgesloten en enkele maanden later naar Duitsland getransporteerd. Hij wordt aangehouden en zijn familie ziet hem niet meer terug.”

Het zou nog tot na de bevrijding duren vooraleer zijn echtgenote Marguerite opheldering kreeg over zijn overlijden. Zij bleef verweesd achter met negen kinderen. Roger werd opgesloten in de gevangenis van Sint-Gillis om daarna gedeporteerd te worden naar Duitsland. In 1943 wordt hij er veroordeeld wegens spionage en geëxecuteerd: onthoofding met de hakbijl.

André Gysel drong er bij Hubert op aan om bij zijn familie alle mogelijke foto’s over grootvader Roger Lambrechts samen te brengen en zo dook op de valreep net voor de tekst werd gedrukt nog een foto van de rouwende familie in 1945 op. “De contacten verliepen grotendeels via e-mail”, vertelt André. “Samen overliepen we kritisch de hele tekst en de commentaar bij de foto’s. Het is een boeiend, waargebeurd verhaal geworden dat rijk geïllustreerd werd met authentieke foto’s.” (ACK)

De opbrengst wordt geschonken aan de MS-Liga. Het boek kost 29 euro, telt 254 pagina’s en is verkrijgbaar bij Hubert Paulissen, hpaulissen@skynet.be; bij André Gysel, agysel@telenet.be en bij uitgeverij De Schorre.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier