14-jarige Febe uit Nieuwpoort schrijft eigen boek in vreemde taal: “Alles klinkt mooier in het Engels”

Febe Maenhout met haar boek ‘How I love to hate you’. (foto IV) © Isabelle Vanhassel IV
Peter Germonprez

Febe Maenhout uit Nieuwpoort bracht haar eigen boek uit. Het kreeg de titel ‘How I love to hate you’ en is, net als de titel, in het Engels geschreven. Het gaat over een prinses die na de dood van haar oom uit is op wraak.

Febe Maenhout woont in Nieuwpoort. Ze is de dochter van Katrien Scholliers en Steve Maenhout en volgt Latijn aan het College in Veurne. Bijzonder is dat ze haar eigen boek uitgegeven heeft in het Engels. Dat is niet zo alledaags voor een 14-jarige. Een boek uitgeven op je 14de is al geen sinecure, maar in het Engels dan nog! “Twee jaar geleden ben ik heel gepassioneerd geraakt door het lezen en begon ik met boeken te lezen in het Engels. Maar hoeveel je ook leest, je vindt nooit een boek met alle scenario’s en scènes die je zelf zou willen.

Daarom besloot ik om zelf alles neer te schrijven in een verhaal. Ik ondervond heel vlug dat het vinden van woorden veel vlotter gaat en de woorden ook mooier klinken in de taal van William Shakespeare. Online is tegenwoordig ook alles in het Engels”, geeft Febe als uitleg. “Engels is overal. Elke keer als je de televisie aanzet, met Facebook bezig bent, kom je Engels tegen. Desalniettemin kan schrijven in het Engels lastig zijn, vooral in het begin”. How I love to hate you is een boek geworden van 432 bladzijden dat Febe helemaal zelf heeft geschreven. Het verhaal speelt zich af in een fictieve wereld, in de cultuur van de middeleeuwen. Het hoofdpersonage is een prinses. Zij streeft naar wraak na de moord op haar oom.

Het verhaal

Na de moord op haar oom wil prinses Nesta Morozov van Arcane niets anders dan wraak. Als gevolg van deze misdaad stuurt haar vader haar op een missie naar Errodian, waar de op heterdaad betrapte koning zal boeten voor de dood van haar oom. Haar missie is eenvoudig, ze neemt wat haar vader is afgenomen: de broer van de koning. Maar zal ze de blikken van haar donkerharige vijand kunnen weerstaan?

Of zal ze toegeven aan haar ongewenste aantrekkingskracht op hem? Vrienden raken gescheiden, harten breken, het gewicht van dode lichamen op haar schouders wordt zwaarder bij elke stap die ze zet, maar het verlangen naar wraak sleept haar voort, of zal het haar uiteindelijk opgeven, terwijl ze langzaam aan alles begint te twijfelen en iedereen om haar heen ook? Wie zal er uiteindelijk bij haar zijn? Wie zal tegen haar vechten? Of nog erger, wie overleeft het niet? “Het verhaal bevat liefde, haat, familieverhalen… Het is redelijk heftig”, legt Febe uit.

Steun

Febe heeft twee jaar aan het boek gewerkt en alles alleen gedaan. “Zo had ik ook minder tijd voor mijn andere hobby: paardrijden”, zegt ze. “Uiteraard heb ik veel steun gekregen van mijn familie die financieel bijsprong en hielp met het ontwerp van de cover. Ik kreeg ook hulp van een corrector die alles nagelezen heeft. Febe’s boek gaat internationaal en wordt verkocht in Engeland en Amerika via de webwinkel Amazon. “Nu is er een eerste druk geweest van honderd boeken, maar via Amazon gaat dit een apart verhaal worden en zullen er naargelang de vraag extra boeken bijgedrukt worden.”

Grotere markt

Vooral de Vlaamse schrijvers weten hoe moeilijk het kan zijn om werk onder de aandacht te krijgen van lezers. De Engelstalige markt is vele malen groter dan de Nederlandse en Belgische. Het lijkt daarom onlogisch om in het Engels te gaan schrijven, want jouw eenzame boek verdwijnt in de grote zee van boeken. “In werkelijkheid is het tegenovergestelde waar. Die grotere markt is juist in je voordeel!

Om boeken te kunnen verkopen, heb je klanten nodig. En aangezien de Engelstalige markt groter is dan de Nederlandstalige, kun je daar met je Engelse boek meer potentiële lezers vinden. Het is dus zeker logisch om te denken aan schrijven in het Engels”, geeft Febe nog mee. Of er al aan een vervolg wordt gedacht? “Het boek eindigt met een cliffhanger, een open einde. Ik heb al een idee voor een tweede boek. Maar ik moet opletten wat ik antwoord. Als mijn vader dat hoort, zal hij niet zo tevreden zijn. Ik moet ook nog door al mijn schoolwerk geraken. Een tweede boek kan nog wel even duren.”

Het boek ‘How I love to hate you’ van Febe Maenhout is te koop in de Standaard Boekhandel of via de webwinkel Amazon.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier