Boegie Woegie bouwt ‘t Postje op de Grote Markt om tot cultuurcafé: “Gaan nu nog laatste keer open”

De leden van Boegie Woegie die hun project voorstelden met v.l.n.r.: Catherine Christiaens, Bert Desal, Cyrille Lemonnier, Stan Verstraete, Bavo Cannaert, Alexandre Traikos en Stijn De Smet. Ontbreken op de foto: Mitte Demittenaere en Adelien Daels. © Wilfried Ossieur
Redactie KW

Volgende zomer zal Menen een cultuurtempel rijker zijn. Cultuurorganisatie Boegie Woegie heeft in café ‘t Postje op de Grote Markt de ideale locatie gevonden om haar culturele activiteiten verder te ontplooien. Vooraleer de verbouwingen van start gaan, opent het café nog één keer voor het publiek.

Tot nu toe organiseerde Boegie Woegie zijn activiteiten her en der in de stad. “Maar na zes jaar zijn we ons nomadenbestaan beu. Het is niet evident om steeds weer op andere locaties iets te organiseren. We hebben ook heel wat materiaal en dus is een eigen vaste stek een noodzaak geworden”, weet Catherine Christiaens.

Het oog van het Boegie Woegiebestuur viel op café ’t Postje, een leegstaand pareltje pal in het centrum van de stad. “Eigenaar Pierre Vandeputte volgt en steunt ons al vanaf het prille begin. Hij zal de kosten van de basisverbouwingen dragen”, zegt Alexandre Traikos. “Het cafégedeelte wordt uitgebreid en de toog krijgt een nieuwe plaats. De grote zaal vormen we om tot een geluidsdichte box-in-the-box, zodat tijdens evenementen het geluid binnenkamers blijft. De vertrekken op de eerste verdieping zullen als exporuimte dienen.”

Vooraleer de verbouwingswerken van start gaan, krijgt iedereen de kans om op zondag 31 oktober tussen 14 en 17 uur onder begeleiding nog eens het pand in zijn huidige staat te bezoeken. “Je kan iets drinken en we geven de nodige duiding bij ons project. Na 17 uur zal enkel nog de grote zaal toegankelijk zijn, waar de bar open blijft. Aan de vooravond van 1 november zal er uitsluitend muziek van overleden artiesten weerklinken.”

Alternatieve muziek

Boegie Woegie wil in zijn cultuurcafé allerlei culturele activiteiten – van een muziekoptreden tot een film of boekvoorstelling – op een zo laagdrempelig mogelijke manier organiseren voor jong en oud. “Het moet kunnen dat de jeugd hier op vrijdagavond zijn gading vindt, terwijl op zaterdagmorgen Edith Piaf weerklinkt. Met tal van scholen in de buurt mikken we ook op jongeren om onze organisatie in de toekomst verder uit te bouwen. Lokale verankering is erg belangrijk: we willen lokale artiesten programmeren, jonge beginnende bandjes een kans geven, een podium bieden aan schrijvers als Jozef Deleu of Willy Spillebeen…”, legt Stijn De Smet uit.

“We blijven evenwel onze eigen onafhankelijke koers varen. Maar dat belet niet dat we in de toekomst blijven samenwerken met andere culturele actoren zoals CC De Steiger of Villa Buurvrouw. Met enige nostalgie naar de tijd van jeugdhuis Den Overkant zullen we in het café vooral alternatieve muziek draaien, met een grote variatie aan soul, funk, techno, metal, jazz… De muziek die wij de max vinden, willen we graag delen met een breder publiek.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.