Bobby Marty (82) brengt vierde album uit: “Het allermooiste? Mensen gelukkig zien”

Bobby Marty staat al meer dan 60 jaar op de planken. © SM
Redactie KW

Op 82-jarige leeftijd nog een nieuw album uitbrengen, het is weinigen gegeven. Maar Bobby Marty bewijst met Polderdromen dat hij nog lang niet uitgezongen is. “Het is een droom die werkelijkheid wordt”, glundert de zanger.

Bobby Marty is het pseudoniem van Etienne Martens (82) uit Houtem. Hij staat ondertussen al meer dan zestig jaar op de planken. Zijn zangcarrière startte op de kermis van Veurne, na een weddenschap met zijn collega-soldaten. “Ik werkte als beroepsmilitair op de meteorologische dienst van Koksijde”, zegt Etienne.

“Ik zong er vaak in de kazerne en toen er op een dag een zangwedstrijd was op de kermis in Veurne, had ik met mijn collega’s gewed voor een bak bier dat ik er zou optreden. Toen ik er stond, kreeg ik een complete black-out. Nochtans kende ik in normale omstandigheden quasi alle klassiekers uit het hoofd. Ik heb dan maar het wiegelied ‘Wie zal er ons kindeke douwen’ gezongen. Mijn moeder zong het voor mij als kind. Op meer dan 30 deelnemers eindigde ik op een mooie vijfde plaats. Toen wist ik: hier zit meer in.”

Na tien jaar nam ik ontslag als beroepsmilitair. Iedereen verklaarde me gek, maar ik heb het me nog geen moment beklaagd

Drie weken later mocht Etienne deelnemen aan een andere zangwedstrijd op radio Kortrijk, die stadsgenoot Will Tura het jaar daarvoor had gewonnen. “De wedstrijd bestond uit voorrondes, kwartfinales en halve finales. Ik eindigde op de derde plaats met mijn jodelnummer ‘Johnny laat je jodel nog eens horen’. Vanaf toen was ik vertrokken. Sinds 1958 ben ik altijd blijven zingen en optreden. Ik besloot na tien jaar dienst als beroepsmilitair mijn ontslag in te dienen. Ik wilde van mijn passie mijn beroep maken. Iedereen, ook mijn vrouw, verklaarde me gek. Een mooie toekomst laten vallen voor het onzekere bestaan als artiest, dat leek geen slimme zet. Maar ik heb het mij nog geen moment beklaagd.”

fantastische tijden

Etienne maakte onder meer deel uit van Andrex, van het Ensemble Pol Horna en van The Shamrocks. “Dat was een groep ter nagedachtenis aan de verongelukte Ron Davis. ‘Shamrock’ was een van zijn grootste hits, vandaar de groepsnaam. Met die band heb ik fantastische tijden beleefd. Ik trad in de jaren daarna in dancing l’Armorial in De Panne op. Daar heb ik 17 jaar lang het beste van mezelf gegeven. Ik leerde er ook het danskoppel Michel en Eliane kennen. Fijne mensen, die me vanaf het begin 17 jaar lang bij elk optreden begeleidden. Ambiance brengen en mensen gelukkig zien, dat is en blijft het mooiste wat er is.”

Een foto uit de oude doos.
Een foto uit de oude doos.© repro SM

Etienne bracht al drie albums uit: een hommage aan Elvis, een countryalbum en een album met internationale hits. “Mijn nummer Rose des Neiges stond drie maand op nummer 1 in de hitlijsten van Noord-Frankrijk. Ik trad de daaropvolgende jaren heel vaak op in de regio. Ook nu nog treed ik er nog af en toe op.”

Etienne is erg trots op zijn nieuwe album Polderdromen. “Mijn nieuwe plaat is een droom die werkelijkheid wordt. Ik heb er met hart en ziel aan gewerkt. Ze bevat veel nieuw werk. Ik had nog enkele liedjes liggen die om de één of andere reden nooit op cd zijn beland. Er staan ook drie liedjes van Will Tura op die vertaald zijn in het Frans. Zo is La Vérité de vertaling van één van zijn grootste hits, Het kan niet zijn.

(SM)

Wie Polderdromen wil bestellen, kan mailen naar bobby.marty@hotmail.com of bellen naar 058 29 90 40.