‘Blanche En Zijn Peird’ van Willem Vermandere nu ook op single

BLP Records brengt op 4 december ‘Blanche En Zijn Peird’, één van de mooiste en bekendste nummers van Willem Vermandere, voor het eerst uit op een vinylsingle. Vermandere, die in Steenkerke (Veurne) woont, moest eerder dit jaar zijn verjaardagstournee annuleren door de coronapandemie.

Willem Vermandere is een icoon in de kleinkunstwereld. © Tim De Backer

Willem Vermandere is samen met zijn generatiegenoten Jan De Wilde, Zjef Vanuytsel en Wim De Craene één van de pioniers van de Vlaamse kleinkunst. De muzikant-kunstenaar brengt al studio-albums uit sinds eind de jaren zestig. Dit jaar werd de West-Vlaamse zanger 80 jaar. 2020 stond in het teken van een uitgebreide verjaardagstournee tot stoorzender corona de kop opstak. Meer dan veertig concerten van Willem werden geannuleerd.

Op de platen van Willem Vermandere staan klassiekers die nog altijd veelvuldig op de radio gedraaid worden. Tot zijn meest bekende nummers behoren o.a. Lat Mie Maar Lopen en Duizend Soldaten. Toch duurde het lang vooraleer Willem met een echte single naar buiten kwam: Bange Blanke Man verscheen in 1991.

Iconische kleinkunstnummers

BLP Records brengt op 4 december één van ‘s mans mooiste nummers voor de allereerste keer uit op een vinyl single: Blanche En Zijn Peird. Het is, na de recente releases van Wim De Craene (Tim), Jan De Wilde (Eerste Sneeuw), Zjef Vanuytsel (De Zotte Morgen) en Hugo Raspoet (Helena), de vijfde single in een reeks van iconische kleinkunstnummers die nooit eerder als vinyl single zijn verschenen.

Het nummer Blanche En Zijn Peird vertelt het verhaal van Blanche die dagelijks met paard en kar pendelde tussen Lauwe (het geboortedorp van Willem Vermandere) en Kortrijk. Op de B-kant van de vinyl single staat Piere De Beeste, een andere klassieker die net als Blanche En Zijn Peird afkomstig is van de LP Willem Vermandere uit 1971.

De single Blanche En Zijn Peird (7″) verschijnt op zwart vinyl en is daarnaast ook beschikbaar in een gelimiteerde oplage van 250 exemplaren op geel vinyl.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.