Björn Soenens knap derde bij ‘prominenten’ op Groot Dictee

Redactie KW

De Ingelmunsternaar, hoofdredacteur bij het VRT Nieuws, scoorde woensdagavond meer dan voortreffelijk op het Groot Dictee Der Nederlandse Taal.

Björn Soenens deed het exquis op het Groot Dictee.
© © VRT – Joost Joossen

De Vlaamse deelnemers aan de 25e editie van het Groot Dictee hebben gemiddeld minder fouten gemaakt dan de noorderburen, maar het is wel een Nederlander, de 21-jarige student Cultuurwetenschappen Randy van Halen, die met 7 missers het minste fouten maakte. Bij de prominenten wint met schrijver Christophe Vekeman wel een Vlaming. Hij maakte 11 fouten. Ook in 2012 was Vekeman de beste van de prominenten. De tekst was dit jaar van de Nederlandse dichter en schrijver Bart Chabot.

Het zilver is bij de prominenten ook voor een Vlaming: hoofdredacteur van het VRT-Journaal Björn Soenens. De Nederlandse weerman Peter Kuipers Munneke kaapt daar het brons weg.

Tussen niemendalletjes en blankebabybilletjesprivilege

Hoewel de Vlamingen gemiddeld het best scoren (17 fouten, tegen gemiddeld 18 fouten bij de Nederlanders), kleurt het podium wel volledig oranje: ook op de tweede en gedeelde derde plaats staan Nederlanders. De Morgen vaardigde tien lezers af naar het Dictee, De Volkskrant 20. De onderlinge stand na 25 edities komt daarmee op 13-11 – in 2011 was er een ex aequo.

Chabot deed aan alle 24 vorige edities mee als prominent. Zijn tekst, met als titel “Tussen niemendalletje en blankebabybilletjesprivilege”, werd ook voor deze 25e editie voorgelezen door Martine Tanghe en Philip Freriks, vanuit de vergaderzaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal in Den Haag. Chabot had op voorhand beloofd zijn tekst niet te moeilijk te maken, maar dat bleek met woorden als ‘brougham’ en ‘blankebabybilletjesprivilege’ toch wat tegen te vallen.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.