‘Bissegemse’ Martine Tanghe neemt afscheid als nieuwsanker

Vandaag, maandag 23 november, viert het gekende VRT-nieuwsanker Martine Tanghe haar 65ste verjaardag. Een week later, op 30 november, wordt het haar echte afscheid als nieuwsanker. Meer dan 42 jaar nadat ze op woensdag 10 mei 1978 voor de eerste keer het tv-journaal presenteerde. Haar hele loopbaan werd met meer dan gewone belangstelling gevolgd vanuit het Kortrijkse, want ze heeft het grootste deel van haar kinderjaren in Bissegem gewoond en er schoolgelopen.

Nieuwsanker Martine Tanghe bracht haar kinderjaren door in Bissegem, middelbaar onderwijs volgde ze in Kortrijk. © © VRT – Sofie Silbermann

Martine Tanghe werd in het Oost-Vlaamse dorpje Bellem, nu een deelgemeente van Aalter, geboren. Ze was nog klein toen ze met haar ouders en broer Eddy naar Bissegem verhuisde. Vader Renaat was vertegenwoordiger voor een salamibedrijf. Zo komt het dat Martine haar lager onderwijs volgde aan de vrije school Sint-Vincentius in Bissegem.

Ze was de primus van de klas en doorliep ook met glans de Latijn-Griekse humaniora in O.L.Vrouw van Vlaanderen in Kortrijk. Ze had er onder andere de latere Kortrijkse OCMW-voorzitter en schepen Frans Destoop als leraar. In zijn voetsporen werd ze aan de KU Leuven ook licentiaat in de Germaanse filologie.

Icoon

Eerst dacht Martine eraan om voor de klas te gaan staan. Maar nadat ze stage had gedaan, vond ze dat dit toch niets voor haar was. Ze gaf eerst toch zomercursussen Nederlands aan politieke vluchtelingen uit Latijns-Amerika maar eind december 1977 nam ze met succes deel aan een journalistenexamen van de toenmalige BRT.

Martine Tanghe wordt geroemd om haar duidelijke taal en onberispelijk Nederlands. Zo groeide ze uit tot een icoon voor de televisie, een beetje zoals de pas overleden Lutgart Simoens voor de radio was. Toeval of niet, Bert Dewilde heeft destijds beiden als uitgeweken West-Vlamingen willen ‘vereeuwigen’ in het – intussen verdwenen – Kant- en Linnenmuseum in Kortrijk.

Tegenslagen

Toen haar ouders eind de jaren tachtig naar het Leuvense verhuisden, om dichter bij hun dochter te wonen, kwam Martine Tanghe nog maar zelden terug naar de streek van haar jeugd. Alle aandacht ging naar haar werk en haar gezin, haar drie kinderen en intussen twee kleinkinderen.

Het leven heeft haar ook niet gespaard. In 2011 verdween ze een jaar van het scherm nadat borstkanker werd vastgesteld. Ze keerde genezen terug maar vorig jaar is dan haar man Jos Van Hemelrijck, ook journalist bij de VRT, op 71-jarige leeftijd overleden. En in augustus verloor ze haar vader die 91 werd. Haar moeder stierf al veel eerder. (NOM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.