Bib Oostende lanceert gratis E-boekenplatform

Vlnr. Bart Plasschaert, schepen voor vrije tijd, Mieke Opstaele collectieverantwoordelijke van de bib en Sven Raeymaekers, bibliothecaris bij de lancering van het gratis e-boekenplatform. © (Foto CWO)
Redactie KW

Via de bibliotheek van Oostende kun je vanaf vandaag gratis e-boeken downloaden om te lezen op je eigen e-reader, tablet, laptop,… Er is keuze tussen meer dan 4.500 titels. Via het platform cloudLibrary kunnen bibliotheekleden twee e-boeken lenen gedurende zes weken. Tegelijkertijd kunnen ze ook twee e-boeken reserveren.

Dit initiatief kwam tot stand door Cultuurconnect in samenwerking met Standaard Boekhandel en Bibliotheca. Zij gaven bibliotheken de kans om in te stappen in dit project. Wat heb je nodig om van dit voordeel te kunnen gebruik maken? Wij vroegen het aan Mieke Opstaele, verantwoordelijke van de collectie binnen de bib. “In eerste instantie een toestel waarop je de CloudLibrary kan installeren. Tevens moet je lid zijn van de bib en beschikken over een ‘Mijn Bibliotheek’-profiel. Eens je aangemeld bent, kun je via de CloudLibrary het boekenaanbod doorzoeken en je keuze maken uit de diverse boekenplankjes waarop verschillende genres, rubrieken en thema’s in de kijker staan. Je vindt er zowel een aantrekkelijk Nederlandstalig als een Engelstalig aanbod terug gaande van romans tot reisgidsen. Er is voor elk wat wils.”

Hoe installeren?

Er zijn drie manieren om gratis e-boeken te lenen via de bib van Oostende. De gemakkelijkste en meest gebruiksvriendelijke is de app ‘cloudLibrary by Bibliotheca’ downloaden op je smartphone of tablet. Je kan ook online op het web naar de cloudLibrary gaan via je computer of de meest recente versie van Adobe Digital Editions op je bureaublad plaatsen en koppelen aan je e-reader. Je kan telkens twee e-boeken tegelijk lenen en twee boeken reserveren. De maximale uitleentermijn is zes weken. Het is mogelijk om je boek eerder in te leveren. Je boeken verdwijnen automatisch als de uitleentermijn is verstreken. Het is dus een boetevrij systeem.

Oostende pilootproject

“Cloudlibrary is voor Oostende geen onbekende.” gaat Sven Raeymaekers, bibliothecaris verder. “In 2017 stapte bibliotheek Oostende samen met nog vier andere bibliotheken in een piloottraject om het Engelstalig aanbod te testen. Een leertraject dat heeft bijgedragen tot de uitbouw van het e-boekenplatform dat vandaag op Vlaamse schaal werd gelanceerd.” Ook schepen Bart Plasschaert is enthousiast: “Ik ben een fervente gebruiker van de e-reader. Mijn echtgenote verslindt bij wijze van spreken boeken en kocht die altijd aan. Aanvankelijk was zij een tegenstander van het digitaal lezen. Toen we verhuisden naar een appartement heeft ze afscheid moeten nemen van onze overvolle bibliotheek en is ze geleidelijk aan overgestapt naar het digitale aanbod. Het stadsbestuur zet meteen ook in op het e-boekenplatform en geeft hiervoor op jaarbasis 13.000 euro uit. Hierdoor kunnen de Oostendenaars die lid zijn van de bib gratis blijven gebruik maken van deze dienstverlening.”

Voor wie wegwijs wil gemaakt worden in dit gloednieuwe initiatief organiseert de bib individuele infosessies vanaf dinsdag 29 september. Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Dit kan via bibliotheek@oostende.be of 059/29.51.51

(CWO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.