Beleef de Groote Oorlog door de ogen van Julie Cattrysse en co

Brittney Packeu uit Zedelgem vertelt met veel overgave het verhaal van Julie Cattrysse uit Aartrijke en haar verplichte tewerkstelling op ‘het proviand’. Op de acthergrond herkennen we de gerestaureerde hoeve De Drie Zwaluwen. (foto BC)
Brittney Packeu uit Zedelgem vertelt met veel overgave het verhaal van Julie Cattrysse uit Aartrijke en haar verplichte tewerkstelling op ‘het proviand’. Op de acthergrond herkennen we de gerestaureerde hoeve De Drie Zwaluwen. (foto BC)

De Eerste Wereldoorlog liet ook in Zedelgem haar sporen na. In een reeks anekdotische vertellingen brengen allerlei personages het dagelijkse leven in die periode opnieuw tot leven.

“Per deelgemeente hebben we vier verhalen uitgewerkt. Tegen de achtergrond van historische feiten brengen vertellers onze dorpsgenoten terug tot leven als mensen van vlees en bloed”, aldus Frank Slabbynck.

De filmpjes werden gemaakt naar aanleiding van Erfgoeddag en ‘Mei Erfgoedmaand’. “Getuigenissen van lokale figuren en historische gebeurtenissen worden verweven tot een reeks korte vertellingen die allerlei facetten van deze periode belichten in elk van de deelgemeenten.

Een zeer waardevol en interessant initiatief waarmee we zoveel mogelijk mensen hopen te bereiken. Hopelijk kijken er ook veel jongeren. Wij willen de herinneringen levendig houden en de brug met de jeugd maken”, zegt schepen van Erfgoed Jurgen Dehaemers.

‘Truuken van de foor’

Dankzij de filmpjes beleef je de oorlog door de ogen van Julie Cattrysse uit Aartrijke. Zij was pas dertien in 1914 en als jong meisje moest ze door de verplichte tewerkstelling voor de Duitsers werken onder andere op het Vloethemveld. Je leert de ‘truuken van de foor’ kennen waarmee boeren de bezetter bij het dorsen het ‘schone graan’ ontfutselden.

En dan is er nog meester-smokkelaar Arthur Naeyaert die meermaals in Veldegem moest onderduiken, soms op de minst voor de hand liggende schuilplaatsen, zoals het Hollevoordekapelletje of bij zijn tante in een keldertje onder een valle naast de stovebuze .

Ook de seizoensarbeiders, de voedselhulp, de stoomtram van Brugge naar Leke, de invasie en de bevrijding komen aan bod. Elke vertelling getuigt van de moed en de veerkracht waarmee de inwoners van Aartrijke, Loppem, Veldegem en Zedelgem deze moeilijke periode, een nacht van vier jaar en vier dagen, doorstonden.

De gemeente deed voor dit project een beroep op De Op-Lichters. Dit Brugs vertelcollectief spitte voor de gelegenheid het erfgoed van onze gemeente uit. In 16 korte vertellingen brengen acht vertellers met veel overgave deze periode tot leven.

Van vlees en bloed

“Waar mogelijk werd een filmlocatie gekozen die een directe link heeft met het verhaal, zoals het mooie Hollevoordekapelletje. Maar ondertussen is er veel verdwenen, zoals de cinema uit ‘de Kinobouw’. Of er was te veel lawaai om te filmen”, vertelt Frank Slabbynck, Loppemnaar en een van De Op-Lichters.

“Per deelgemeente hebben we vier verhalen uitgewerkt rond een aantal thema’s zoals honger, voedselbedeling, smokkel en verplichte tewerkstelling. Tegen de achtergrond van deze historische feiten brengen de vertellers onze dorpsgenoten tijdens deze periode terug tot leven als mensen van vlees en bloed.”

“Een aantal anekdotes vonden we terug in opgetekende getuigenissen, zoals die van Julie Cattrysse. Omdat ons streekdialect ook een deel van ons erfgoed is, werd in een aantal gevallen gekozen om de vertellingen in het dialect te brengen. Wat een extra laagje patine aan het erfgoedverhaal toevoegt.”

Je kunt al 12 van de 16 filmpjes bekijken op het Youtubekanaal van de gemeente Zedelgem en op onderstaande link. Nog tot eind mei komen elke vrijdag twee nieuwe vertellingen online.

Info: www.zedelgem.be/zedelgemse-vertellingen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier