Bekende Izegemse ex-cafébaas schittert in videoclip van debuutsingle Pacmadam

West-Vlaamse popsongs, gebracht door de zoetgevooisde stem van frontvrouw Isolde Clarys en ondersteund door de synthesizers en gitaren van haar bandleden. Ziedaar Pacmadam in een notendop. De Izegemse groep lost met ‘Pakmadam’ de debuutsingle én een bijhorende videoclip waarin de bekende ex-cafébaas Jimmy Dupont een rolletje speelt. Over het hoe, wat, waar en waarom hebben we een gesprek met Isolde.

Pacmadam met boven Isolde Clarys en Yves Debaes. Onder Wouter Landuyt, Bjorn Vande Vyvere en Renaat Bourgeois. © foto Pacmadam

Hoe is Pacmadam precies tot stand gekomen?

“Toetsenist Bjorn Vande Vyvere had al heel wat muziek geschreven toen hij naar mij kwam met het idee om een nieuwe band op te starten. We hebben een gedeeld verleden in de band Amour Fou!, net als onze drummer Renaat Bourgeois en gitarist Wouter Landuyt. Later betrokken we ook hen bij ons nieuw muzikaal project, net als bassist Yves Debaes.”

“Op basis van muziek die Bjorn al liggen had, ben ik songteksten beginnen schrijven en hebben we zo samen nieuwe nummers gemaakt. Daar kan je wel wat eighties-invloeden in herkennen en dus was het niet lang zoeken naar een naam. Pacmadam verwijst uiteraard naar Pac-Man, het gele bolletje uit het gelijknamige videospel dat toen razend populair was.”

Lees verder onder de foto

Jimmy 'Jimke' Dupont speelt een opmerkelijke rol in de geestige clip.
Jimmy ‘Jimke’ Dupont speelt een opmerkelijke rol in de geestige clip.© foto Pacmadam

Jullie spelen pretentieloze pop met een scheutje sarcasme in de songteksten en brengen dat in sappig West-Vlaams. Waarom de keuze om in ons dialect te zingen?

“Ik schrijf alle songteksten en al van in het begin merkte ik dat dit voor mij het makkelijkst gaat als ik alles in het West-Vlaams kan neerschrijven en zingen. Vraag mij om dat in het Nederlands, Engels of Frans te doen en het zou maar half zo vlot verlopen. Het geeft me meer inspiratie. En geef toe, ons dialect bekt én klinkt wel goed, niet?

Lees verder onder de video

https://www.youtube.com/watch?v=hlUtztBne0E

De debuutsingle ‘Pakmadam’ gaat meteen over een opmerkelijk onderwerp: vreemdgaan.

“Voor alle duidelijkheid: het is niet autobiografisch en we hebben er ook geen mening over. (lacht) Het is gewoon een vaststelling dat veel mensen vreemdgaan en er nog mee weg raken ook. Ik heb die tekst geschreven nadat ik met vriendinnen op café was geweest en het verhaal hoorde van iemand die al lang een affaire met een getrouwde man heeft, maar dat al die tijd verborgen heeft kunnen houden.”

“‘Pakmadam’ speelt een beetje met dat gegeven, over hoe getrouwde heren met gestreken gezicht tegen hun vrouw zeggen dat ze hen nooit zouden bedriegen om dan achter hun rug net het tegenoverstelde te doen. Of zoals ik het met enig sarcasme zing: ‘At niet uitkomt dan kant gin kwoad. Ajt negeert dan ist lik dat niet bestaat’.”

De videoclip van het nummer – op YouTube te vinden – is anders ook wel grappig, met de bandleden als verleiders en een figurantenrol voor ex-cafébaas Jimmy, die ooit nog ’t Doolkruydt uitbaatte. Hoe kwamen jullie op dat idee?

“Die is uiteraard gebaseerd op de tekst. Je ziet hoe onze bandleden met gespleten tong tegen hun vrouw spreken en mij iets later proberen te verleiden. En je kan uiteraard geen clip over het nachtleven maken zonder daarin de bekendste cafébaas van Izegem een rolletje te geven. Jimmy zag dat meteen zitten en heeft dat heel goed gedaan.”

Pakmadam: At niet uitkomt dan kant gin kwoad. Ajt negeert dan ist lik dat niet bestaat

Zijn jullie in deze coronatijden wel aan spelen toe gekomen?

“Dat viel eigenlijk enorm goed mee. Ons eerste concert dateert al van tien jaar De Leest in december vorig jaar, maar deze zomer hebben we toch wel op wat plaatsen op de planken kunnen staan. Vaak in bubbelformules met een beperkt publiek, maar we waren vooral blij dat we konden optreden. Dat dit vaak voor een publiek van amper honderd mensen was, zorgde meteen voor een wat intiemere sfeer. Het zal nu wel weer even duren voor we aan optreden toekomen, maar in februari staat er alvast een concert in De Schaduw in Ardooie gepland. Duimen dat corona geen roet in het eten gooit.”

Wat zijn de plannen op langere termijn?

“We hebben al heel wat nummers afgewerkt en in november duiken we opnieuw de studio in om er nog wat nieuwe in te blikken. We zouden graag in eigen beheer een plaat opnemen, maar weten nog niet precies tegen wanneer die klaar zal zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.