Beiaardtuin Hoera! en expo op Beeldenplein zetten beiaardklokken extra in de kijker

Op de foto zien we schepen Valentijn Despeghel, Arno Verstraete van de Groendienst die voor de aanleg van het tuingedeelte zorgde. Stijn Fertin, Thomas Louagie en Nico Baelde van de Technische Dienst die de tuin ontwierpen en maakten, en Goedele Wittouck en Alexander Declercq van het Stadsarchief. (Foto TOGH)
Op de foto zien we schepen Valentijn Despeghel, Arno Verstraete van de Groendienst die voor de aanleg van het tuingedeelte zorgde. Stijn Fertin, Thomas Louagie en Nico Baelde van de Technische Dienst die de tuin ontwierpen en maakten, en Goedele Wittouck en Alexander Declercq van het Stadsarchief. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Naar aanleiding van Pasen worden de klokken van de belfortbeiaard, die opgesteld staan in het Ieperse archief en bib, letterlijk in de bloemetjes gezet. Op het Beeldenplein is er sinds woensdag een beiaardtuin met de naam Hoera! Een bijzondere selectie foto’s en documenten uit de archiefcollectie prijken op de ramen van de bibliotheek en het stadsarchief.

Sinds februari staan de 49 klokken van de Ieperse beiaard tijdelijk in de Neerstad opgesteld. De klokken moesten uit de belforttoren voor de restauratie van de Lakenhallen. Tot de zomer pronken de klokken aan de ramen van de bibliotheek en het stadsarchief. “De vele verbaasde en positieve reacties van de bezoekers op de grote klokken zetten het archief en de bibliotheek aan tot een extraatje”, zegt schepen van Cultuur Valentijn Despeghel (Vooruit). “Omdat Vlamingen klokken vaak met Pasen en de lente associëren en ze méér verdienen dan een simpele opstelling, slaan diverse stadsdiensten de handen in elkaar. Het stadsarchief reconstrueert de geschiedenis van de beiaard. Zeven eeuwen beiaard zijn rijkelijk gedocumenteerd in het archief, maar dat bleef tot nu grotendeels verborgen voor het grote publiek.”

Beiaardtuin Hoera!

Een tentoonstelling maken zoals het archief gewoon is, kan echter niet omwille van de huidige coronamaatregelen. Na overleg met de technische dienst ontstond het idee van een raamtentoonstelling langs het Beeldenplein. Een bijzondere selectie foto’s en documenten uit de archiefcollectie prijken sinds woensdag op de ramen van de bibliotheek en het stadsarchief. En de tuin zorgt voor het lentegevoel waar velen na een donkere winter naar snakken. De Beiaardtuin Hoera! geeft de stad in deze moeilijke tijden wat extra kleur.”

“Het Beeldenplein is een publieke plaats die door de aanwezigheid van de bibliotheek, het archief en dé Academie veel volk ontvangt”, vervolgt Valentijn Despeghel. “De grafische dienst steekt de historische info in een kleurrijk kleedje. De technische dienst ontwerpt en bouwt een lentetuin om de raamtentoonstelling extra in de verf te zetten en de groendienst zorgt voor de bloemrijke invulling.”

Naast dit alles is er ook een brochure in de maak voor wie kennis over de beiaard verder wil aanscherpen. Binnenkort gratis te verkrijgen in de bibliotheek en het stadsarchief.

Paasklokken

De klokken brengen ook eieren mee. Op de ramen van bib en archief hangen stickers van paaseieren. Wie het juiste aantal eieren telt, maakt kans op een zakje paaseieren. Deze zoektocht voor kinderen loopt van 30 maart tot 18 april 2021. Deelnameformulieren zijn te verkrijgen in de bibliotheek of af te printen via archief.ieper.be/paaseieren.

“De klokken doen wat met de Ieperlingen. Kleine en grote bezoekers verwonderen zich om de mastodonten in de inkomhal van de bib en archief. Maar ze roepen ook vragen op: ‘Sinds wanneer heeft Ieper een beiaard? Hoeveel wegen de klokken? En welke teksten staan er op geschreven?’ Met deze coronaproof raamtentoonstelling geven we een antwoord op al deze vragen. En wat me extra blij maakt: de tuin en de tentoonstelling tonen de unieke creativiteit van diverse stadsdiensten als ze de handen in elkaar slaan”, besluit Valentijn Despeghel. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier