Bavikhoofse Astrid Velghe is nationale Junior Journalist 2021

Junior Journalist Astrid Velghe en Anita Sleeckx van Davidsfondsafdeling Harelbeke-Hulste-Bavikhove.© Thomas De Boever
Junior Journalist Astrid Velghe en Anita Sleeckx van Davidsfondsafdeling Harelbeke-Hulste-Bavikhove.© Thomas De Boever
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Astrid Velghe (12) uit Bavikhove won met haar verhaal ‘Ze was een schat’ de nationale Junior Journalist 2021 award. Astrid nam deel in reeks één, derde graad basisonderwijs.

Astrid nam deel aan de lokale voorronde van Davidsfonds Harelbeke-Bavikhove-Hulste en is uiteindelijk met de nationale hoofdprijs gaan lopen. Haar verhaal Ze was een schat werd het beste gevonden in de reeks derde graad basisonderwijs.

Julie Nuytten uit Kortrijk overtuigde de jury in reeks 2, leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs, met Leven vol schatten . Dit is een realistisch verhaal dat toont dat de ware schatten in je eigen leven te vinden zijn. Voor reeks 3, tweede graad secundair onderwijs, kwam Iliana Staelens uit Maldegem uit de bus als winnaar, met haar interview De bloem van hoop en liefde .

Eigen verhaal maken

“De prijs krijgen is leuk. Mijn inspiratie haalde ik bij het verhaal van een juf van school: haar dochter is overleden aan kanker. Ik vond het interessant om daarover te schrijven. Het is leuk dat je een eigen verhaal kon maken met één onderwerp”, vertelt Astrid Velghe. “Ik schrijf graag in mijn vrije tijd. Ik ben bezig met een nieuw verhaal, maar ga nog niets verklappen (lacht).”

Junior Journalist is de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren in Vlaanderen. “Wij vinden het belangrijk dat Davidsfonds de connectie maakt naar de toekomst. We namen contact op met de scholen om de wedstrijd voor te stellen. Onze regionale jury koos dan de beste ingezonden werken”, duidt Anita Sleeckx van Davidsfondsafdeling Harelbeke-Hulste-Bavikhove.

Pakket boeken en ‘anderhalvemetercheque’

Met het thema ‘schatten’ in hun achterhoofd gingen meer dan 12.000 scholieren het afgelopen schooljaar aan het pennen, met heel wat mooie resultaten. Maar slechts één iemand kan de nationale winnaar zijn. Of in dit geval vier, want voor iedere reeks koos de nationale jury een getalenteerde Junior Journalist die de hoofdprijs wegkaapte. Astrid kreeg een pakket boeken en een grote ‘anderhalvemetercheque’.

Op de website https://cultuurenco.blog/ kan je haar pakkende verhaal lezen en haar reactie bekijken.

Junior Journalist 2021: ‘Ze was een schat’ – Cultuur&Co (cultuurenco.blog)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.