Bart Moeyaert haalt shortlist van prestigieuze Hans Christian Andersen Award

Bart Moeyaert staat voor de derde keer op de shortlist van Hans Christian Andersen Award. © Davy Coghe
Olivier Neese

De 55-jarige Bruggeling is de enige Belg die genomineerd is voor deze belangrijke prijs voor kinder- en jeugdliteratuur.

De International Board on Books for Young People (IBBY) maakte maandag de genomineerden bekend van de Hans Christian Andersen Award 2020. Naast de Astrid Lindgren Memorial Award is dit meest prestigieuze internationale prijzs voor kinder- en jeugdliteratuur. Tussen de zes namen prijkt ook die van Bart Moeyaert. Na 2002 en 2012 is dit de derde keer dat hij de shortlist van deze prestigieuze prijs haalt. Vorig jaar schreef de Bruggeling de Astrid Lindgren Memorial Award op zijn naam, zeg maar de Oscar van de jeugdboeken.

Bekendmaking op 30 maart

“De jury heeft dagenlang overleg gepleegd in de Internationale Jugendbibliothek in München om de longlist van 34 genomineerde auteurs en 36 genomineerde illustratoren terug te brengen tot de shortlist van zes finalisten”, vertelde juryvoorzitter Junko Yokota. “De uiteindelijke laureaten worden bekendgemaakt tijdens de IBBY-persconferentie op de Bologna Book Fair op maandag 30 maart. De medailles en diploma’s worden aan de winnaars overhandigd tijdens het 37ste IBBY-congres in Moskou op zondag 6 september.”

Bart Moeyaert neemt het op tegen María Cristina Ramos (Argentinië), Marie-Aude Murail (Frankrijk), Farhad Hassanzadeh (Iran), Peter Svetina (Slovenië) en Jacqueline Woodson (VS).

Bij de illustratoren haalden deze zes namen de shortlist: Isabelle Arsenault (Canada), Seizo Tashima (Japan), Sylvia Weve (Nederland), Iwona Chmielewska (Polen), Elena Odriozola (Spanje) en Albertine (Zwitserland).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.