Band of Brothers brengen mooi eerbetoon in Dadizele, Dirk zet zoektocht naar onbekende soldaat verder

Het eerbetoon vond plaats op 11 november. © (foto JS)
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Op de militaire begraafplaats in Dadizele werd in het kader van Wapenstilstand een serene herdenking georganiseerd. The Band of Brothers, een groep muzikanten die ook deel uitmaakt van de Ridder Jans Zonen, luisterde de herdenking op. Ondertussen wordt verder gezocht naar de naam van een van de vele onbekende soldaten die er begraven liggen.

Zowat overal in de regio werd vrijdag Wapenstilstand herdacht. De plechtigheid op de militaire begraafplaats in Dadizele is ieder jaar doorspekt met muziek en een mooi menselijk verhaal. Burgemeester Ward Vergote en zijn vrouw Hilde zorgen ieder jaar voor de poppies, Dirk Vandenberghe zoekt ieder jaar naar een passend verhaal voor de herdenkingsplechtigheid.

14 oktober, een zwarte dag

Terwijl The Band of Brothers gepaste liederen speelde, werd het verhaal van een van de vele onbekende soldaten verteld. “We keren terug naar 14 oktober 1918. Veertig à vijftigduizend soldaten maakten zich op voor een nieuw offensief. Daarbij onder andere het 1ste Bataljon New Foundland Regiment. Elf militairen van dit regiment werden hier begraven in Dadizele. 324 militairen van de 872 bekende gesneuvelden hebben op hun witte grafsteen als overlijdensdatum 14 oktober 1918 staan. Om stil van te worden”, zegt oorlogskenner Dirk Vandenberghe.

Nog vijf namen over

Van de 157 naamloze rustplaatsen op het Dadizeelse New British Cemetry is er nog een met als datum van overlijden ook die 14de oktober. Dirk Vandenberghe is nu op zoek naar de juiste naam om aan de steen te koppelen. Zeker geen gemakkelijke zoektocht, al geraakte de Dadizelenaar inmiddels al een pak verder. “Door veel opzoekingswerk en door contact op te nemen met onder andere de Commonwealth War Graves Commission kom ik tot een shortlist van vijf gesneuvelde soldaten van wie er één in het graf ligt. Wij zoeken koortsachtig verder om straks een naam op die steen te kunnen beitelen. Naar de familie van die gesneuvelde soldaat toe zou het heel mooi zijn moesten we op het zeker de naam kunnen plaatsen.” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier