Bakkerij De Brabandere maandag te zien in ‘Zelfde deur, 20 jaar later’

Het druk bekeken programma ‘Zelfde deur, 20 jaar later’ blikt morgen terug op de bakkerij van Wim en Evelyne De Brabandere in de Poperingseweg in Vlamertinge. Twintig jaar geleden was Martin Heylen met zijn ploeg te gast in de bakkerij die in de volksmond ook bekend staat als ‘de sexy bakkerie’.

De chocoladeborsten staan bij Wim en Evelyne tussen de sinten en andere creaties. (foto EG)

In de bakkerij van Wim De Brabandere (50) en Evelyne Vermeersch (46) laat men klanten genieten, en dat met dagverse producten van topkwaliteit. Met een passie voor creativiteit zorgt Wim voor vernieuwende smaken in een artistiek jasje. Daarnaast zijn er ook nog allerlei creaties in chocolade, zelfs met een erotisch tintje.

“Toen Martin Heylen 20 jaar geleden voor ‘Man Bijt Hond’ in Vlamertinge terecht kwam, belde hij eerst aan bij de buren. Vandaar dat ook de twee buurjongens in beeld kwamen. Men kwam hier dus eerder bij toeval binnen, maar de chocoladeborsten trokken meteen de aandacht. Er werd daar dus uitvoerig over gepraat”, vertelt Wim die als jonge bakker op het idee om eens iets nieuws te creëren. “Ik stond open voor nieuwe dingen en waarom dan niet eens een erotisch tintje aan de chocolade geven. Zo ben ik begonnen met het maken van borsten in chocolade, wat nu nog altijd gebeurt. Als het een beetje preutser moet, komt er een bikini boven. Het concept liep als een trein, want ik was wellicht de enige die deze pronkstukken maakte.”

Assortiment

“Ondertussen liggen in de etalage ook chocoladetepels in witte chocolade en kleine blote chocoladevrouwtjes. Die zijn dan voor bij de koffie of als tussendoortje. Penissen werden intussen ook aan het assortiment toegevoegd. Aanvankelijk stonden die niet in de etalage, maar onder de toonbank. Nu wel, de mensen zijn niet meer gechoqueerd”, lacht Wim.

“Er werd mij al zo vaak gevraagd wie nu eigenlijk model stond voor die chocoladeborsten, maar dat blijft een geheim”, aldus nog Wim. “Ik was het alleszins niet”, verzekert Evelyne. “Eigenlijk speelt het geen rol van wie de borsten in chocolade hier staan te pronken. Feit is dat het een mooi model was en is. In het begin vroeg het heel veel werk om die tepeltjes er mooi op te krijgen. Het vraagt nog altijd veel werk eer een afgewerkt model in de winkel staat.”

“Wie model stond voor die chocoladeborsten blijft een geheim”

In Vlamertinge en omgeving is de bakkerij van Wim en Evelyne daarom ook gekend als de ‘sexy bakkerie’ en er doen leuke verhalen de ronde. “Een vrouwtje noemde mij eens ‘de tettenbakker’. Daar konden we zelf om lachen.” Blijkbaar zijn alle gelegenheden goed om zo een stuk in huis te halen. “Zo was er eens een vrouw, die op haar 42ste een borstvergroting had laten uitvoeren. Haar man deed haar zo’n sierstuk cadeau, wellicht om te tonen hoe tevreden hij was na die operatie. Er kwam ook eens een vrouw over de vloer die haar eigen BH bij had en vroeg om de chocoladeborsten op haar maat te maken. Negatieve reacties hebben we nooit gehoord. Waarom de mensen zo’n lekkernijen kopen? Dat kan vele kanten uit. De opschriften die ik er soms moet bijplaatsen, zeggen eigenlijk veel: ‘Wij willen tetten zien’ en ‘Kijken mag, aankomen niet’ zijn vaak voorkomende teksten”, verklapt Wim.

Uitbreiding

De verkoop van chocoladeborsten liep als een trein. “Met de opbrengst van de verkoop van de chocoladeborsten hebben we onze winkel kunnen uitbreiden”, lacht Evelyne. “Het attractieve brengt nieuwsgierigheid mee en wie binnenkomt, koopt uiteraard ook brood of gebak. Dat zijn dan twee vliegen in één klap.”

De chocoladeborsten vonden hun weg tot in Frankrijk en soms worden ze per post verstuurd. “In het programma wordt gevraagd hoeveel we er eigenlijk verkocht hebben, maar ik heb ze nooit geteld”, vertelt Evelyne. “Toen men tijdens de eerste coronacrisis wc-papier hamsterde, heb ik dit ook in chocolade gemaakt, dat kende ook succes. Ik blijf creatief bezig en ben nog niet zinnens om te stoppen”, besluit Wim. (EG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.