Axel Daeseleire verbleef vijf dagen in De Lovie voor nieuw programma

Voor het nieuwe VTM-programma ‘Axel gaat binnen’ verbleef acteur Axel Daeseleire vijf dagen lang, 24 op 24 uur, in De Lovie in Poperinge. Hij volgde er een aantal bewoners in hun doen en laten. De reeks bestaat uit vijf bezoeken aan plaatsen waar je niet zomaar komt.

Axel Daeseleire met enkele bewoners van De Lovie. © VTM

Hij wordt rondgeleid in De Lovie door Christophe, een 38-jarige jongeman die een verstandelijke beperking heeft sinds zijn geboorte en al 17 jaar in De Lovie verblijft. Hij neemt Axel mee naar zijn leefgroep Kerselaar, zijn thuis. Christophe is altijd vrolijk en goedlachs, tot het over zijn ouders gaat.

Stemmen in het hoofd

Axel praat ook met de ouders van de 20-jarige Inès, als voorbereiding op een ontmoeting met haar. Inès verblijft noodgedwongen al een drietal jaar in De Lovie. Ze werd geboren met autisme en ontwikkelde ook agressie doordat ze gepest werd op school. Stemmen in Inès’ hoofd droegen haar op om haar mama en zus fysiek pijn te doen. Ze voelden zich niet langer veilig in hun eigen huis, los van de andere problemen. Inès’ papa: “Ik werd eens wakker en ze stond klaar naast mijn bed om mij te slaan. Had het nog langer doorgegaan op die manier, gingen er slachtoffers vallen.”

Pimpernel

In leefgroep Pimpernel wordt gewerkt met mensen die amper kunnen communiceren. Dat dit geen sinecure is, ontdekt Axel al snel aan den lijve. Dieter heeft een ontwikkelingsleeftijd van iemand van 1,5 jaar maar hij is 37.

Angelique Vermeersh uit Ieper is 29, een vlotte prater, heel sociaal en ze houdt van knutselen. Ze kan ook vlot lezen en schrijven maar heeft een beperkte draagkracht. Ze is heel graag in De Lovie, maar ze heeft een aanbod gekregen om alleen te gaan wonen en kijkt daar wel naar uit.

Axel was erg vriendelijk en zeer sympathiek. Hij stelde heel veel vragen. – Angelique Vermeersch

“Ik kende Axel van op tv, vooral van de reeks ‘Flikken’. Ik herkende hem direct”, zegt Angelique Vermeersch. “Hij was erg vriendelijk en zeer sympathiek. Hij stelde heel veel vragen. Ik heb hem uitgebreid mijn slaapkamer getoond en hij heeft mijn pop vastgehouden. Samen met onze leefgroep Acacia hebben wij gebarbecued en hij is mee geweest naar de werk- en kunstateliers. Axel sliep vijf dagen in de logeerkamer van onze leefgroep. Op woensdag bleef hij er ook eten”, vertelt Angelique enthousiast. Zij kwam ook al uitgebreid aan bod in het programma Radio Gaga.

En er is meer: “Vanaf oktober mag ik bij een onthaalmoeder gaan werken. Ik ben dol op kinderen. Ik wil ooit graag zelf een kind, maar ik denk niet dat dit zal mogen van mijn ouders. Daar voel ik me wat ongelukkig over maar ik begrijp wel dat het moeilijk kan lukken”, zegt Angelique, die ondertussen haar pop bemoedert net als een kind.

Kerk in de kamer

Zondag is Will Tura-dag voor bewoner Jean-Luc Detavernier. En het is ook misviering. Hiervoor hoeft Axel niet eens naar de kerk te gaan in het dorp. Het voordeel van Jean-Lucs ongebreidelde fantasie is immers dat de viering gewoon kan doorgaan in zijn kamer. Axel en Angelique moeten er ineens zelfs trouwen. In de eerste aflevering op maandag 31 augustus neemt Axel Christophe mee naar de brouwerij van Sint-Bernardus in Watou, het is Christophes grote droom daar eens een rondleiding te krijgen. En te proeven uiteraard. “Voor mij was dit een bootcamp voor de ziel, een soort hyperintens speeddaten met bijzondere mensen die een heel apart leven leiden in de schaduw van onze samenleving”, zegt Axel Daeseleire.

De uitzending ‘Axel gaat binnen in De Lovie’ is te zien op maandag 31 augustus om 21.40 uur bij VTM.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.